Доступність посилання

ТОП новини

Хворих із території Лаври таки виписують?


Київ – Попри меморандум про невиселення клініки Інституту Громашевського, де серед інших надають допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на гепатит, із приміщення поблизу Києво-Печерської лаври вивозять ліжка і обладнання, а пацієнтів стаціонару виписують. В Академії медичних наук пояснюють такі дії рішенням санстанції, що начебто перебувати у будівлі на Лаврській небезпечно для здоров’я. У самій клініці тим часом зауважують, що про стан будівлі «всі знали уже давно», і посилаються на наказ Академії медичних наук, датований 30 липня, та урядову постанову, що віддала приміщення, серед 75 інших, Києво-Печерській лаврі.

Тяжко хворих пацієнтів клініки Інституту Громашевського розподілять по інших лікарнях, бо приміщення поблизу Києво-Печерської лаври, за яке лікарі боролися зі священнослужителями ще з 2011 року, визнали непридатним, а перебування всередині – шкідливим для здоров’я. Такий лист до Радіо Свобода надійшов у середу вранці. Там, серед іншого, йшлося про «позапланову перевірку, ініційовану народним депутатом».

Інформацію про переїзд лікарні підтвердив виконувач обов’язків президента Національної академії медичних наук Валерій Запорожан, пояснивши виселення рішенням санепідемстанції. За його словами, у будівлі несправний водогін і немає можливості ізолювати одних хворих від інших.

Немає сенсу вкладати гроші у ці ремонти, бо нова лікарня уже готова
Валерій Запорожан
«Немає сенсу вкладати гроші у ці ремонти, бо нова лікарня уже готова, і ми готові незабаром перевести пацієнтів у нову лікарню. Зараз треба тиждень-два, там багато нової техніки у новій лікарні, і треба її запустити, а тоді хворі зможуть туди переходити», – пояснює Запорожан.

Радіо Свобода надіслало запит щодо підстав закриття і відселення лікарні до Державної санітарно-епідеміологічної служби у Києві, але поки що не отримало відповіді.

Костянтин Легеза
Костянтин Легеза
Пацієнтів виписують, клініку розділяють

Із лікарні тим часом пацієнтів відправляють додому. За словами призначеного 31 липня головного лікаря клініки Костянтина Легези, із 67 теперішніх пацієнтів стаціонару 12 уже виписали, ще кілька людей готуються до виписки. Решту розподілять по чотирьох столичних лікарнях. 19 серпня відкриються клініки на Амосова і Галицькій. Цим Легеза спростував заяви, які пролунали під час підписання меморандуму між церквою, громадськими активістами та урядом про те, що клініку розділяти не будуть. Тимчасово закриють і поліклініку, заявив лікар.

«Завтра ми припиняємо прийом і практично половину поліклініки перевозимо, а у п’ятницю ми завершуємо цей процес, щоб у понеділок почати працювати повноцінно, приймаючи хворих», – зауважує Костянтин Легеза.

Головний лікар посилається на наказ щодо Інституту Громашевського за 31 липня та виданий на день раніше наказ – президії Академії медичних наук. Як розповідають інші лікарі, виданий напередодні наказ через годину начебто скасували, але в середу вранці несподівано призначили нового головного лікаря. Нового наказу колектив лікарні не бачив, зазначив у коментарі Радіо Свобода науковий співробітник відділення нейроінфекцій Павло Дяченко.

Це рейдерське захоплення приміщення, побудованого свого часу на гроші київської громади
Павло Дяченко
«За усним розпорядженням зараз відбувається те, що ви тут бачите, – каже лікар. – Наказу по інституту на цей момент про заборону госпіталізації та екстрену виписку або переведення усіх пацієнтів не озвучено і не доведено до відома кожного лікаря, а так мало би бути. Тому те, що зараз відбувається, – це рейдерське захоплення приміщення, побудованого свого часу на гроші київської громади».

Деякі пацієнти направили звернення до омбудсмена. Вони переконані: те, що відбувається у клініці Інституту Громашевського, порушує їхнє право на медичну допомогу.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG