Доступність посилання

ТОП новини

Неможливо працювати на людину, про яку робиш розслідування – журналіст «Forbes Україна»


Київ – В українському Forbes продовжують звільнятися працівники: після зміни власника холдингу видання залишив головний редактор Володимир Федорін, а від 12 серпня звільнитися вирішили ще й заступник головного редактора Олександр Акименко, а також журналістка Севгіль Мусаєва – авторка одного з перших журналістських розслідувань про Сергія Курченка, віднедавна нового власника холдингу UMH group, очільника компанії СЄПЕК. В інтерв’ю Радіо Свобода Севгіль Мусаєва зазначила, що у процесі зміни керівництва, який наразі триває, на неї ніхто не тиснув, однак працювати у «Forbes Україна» надалі вона вважає неприйнятним.

Немає вже ані моральних сил, ані бажання працювати в цьому виданні
– Рішення ми ухвалили ще наприкінці червня, коли відбувся продаж. Коли всі почули цю новину, що Сергій Курченко є новим власником холдингу UMH group. В принципі, це було питання часу. Першою датою, яка спала нам на думку, коли йти з видання, було 1 жовтня, але зараз ми вирішили залишити проект раніше через те, що немає вже ані моральних сил, ані бажання працювати в цьому виданні.

– Чи був якийсь тиск на Вас з боку нового керівництва?

– Ні, жодного тиску не було. У середу ми познайомилися з новим головним редактором, дуже непоганий хлопець. Але я вважаю за неможливе працювати на видання, яке належить герою нашого розслідування, що було півроку тому, коли про Сергія Курченка ніхто не чув і не бачив, і він не був власником ані «Металіста», ані холдингу UMH group.

– З огляду на зміну власника, якою буде доля журналу, на Вашу думку?

Буде дуже важко відстоювати ті принципи, які були раніше у Forbes
– Я вже стикалась з тим, як працює команда Сергія Курченка, коли ми готували ці тексти, коли був тиск з боку людей із компанії (на той час) «Газ Україна». Тому мені здається, що буде дуже важко залишатися неупередженими та відстоювати ті принципи, які були раніше у Forbes. Але я сподіваюся, що новий головний редактор зробить все можливе для того, щоб Forbes залишався Forbes. Для себе я вирішила, що з етичних міркувань просто неможливо працювати на людину, про яку ти робиш розслідування і наводиш факти про її зловживання, а потім залишаєшся на неї працювати.

Передісторія: Про купівлю UMH group – холдингу, до складу якого входять видання «Forbes Україна» та «Кореспондент», – стало відомо наприкінці червня. Найпершим про це розповів тепер уже колишній головний редактор Forbes Володимир Федорін. Тоді він наголосив, що, на його думку, новий власник (якого пов’язують із родиною президента Віктора Януковича) зокрема, має на меті «заткнути журналістам рота перед виборами». У журналі «Кореспондент» тоді зазначили, що їхня звична робота у виданні триває і триватиме, щонайменше, до завершення процесу купівлі-продажу холдингу. Сам Сергій Курченко заявив, що не тиснутиме на редакцію.
  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG