Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті з освячення розпочинають Книгу пам’яті загиблих чорнобильців


Символічний камінь чорнобильцям в Івано-Франківську
Символічний камінь чорнобильцям в Івано-Франківську
Після панахиди біля символічного каменю чорнобильцям в Івано-Франківську, де викарбувані слова «І мертвим, і живим, і ненародженим прикарпатцям-чорнобильцям», у п’ятницю священики освятили Книгу пам’яті загиблих чорнобильців.

За словами голови обласної організації «Союз Чорнобиль України» Анатолія Кайдаша, один екземпляр такої книги, написаний від руки, зберігатиметься в місцевій українській автокефальній церкві, але в ній будуть імена всіх померлих чорнобильців, бо «під час ліквідації аварії на ЧАЕС не було поділу на конфесії».

Михайло Іванишин, який приїхав з райцентру Долина, пригадує, як їх другого дня після пожежі на ЧАЕС відправили туди, «не питаючи згоди і не забезпечивши засобами захисту, і зараз із тих перших ліквідаторів уже нема в живих 70 відсотків».

Список із майже 770 імен померлих чорнобильців подало обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга пам’яті України». За словами його керівника Анни Шекеряк-Данилюк, завершують також підготовку книги «Ятрить серця Чорнобиля полин», де будуть оприлюднені не лише імена померлих, а й спогади ліквідаторів аварії на ЧАЕС та фотографії тих часів, зроблені наперекір заборонам.

Під час освячення Книги пам’яті чорнобильцям оголосили про збір коштів на встановлення дзвону біля символічного каменю.
XS
SM
MD
LG