Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Туреччині почав виносити вироки у справі про змову проти влади


Суд у Туреччині готується винести вироки у справі про змову проти влади
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Суд у Туреччині почав виносити перші вироки у справі 275 осіб, звинувачених у плануванні повалення уряду. Суд виправдав 21 обвинуваченого і виніс 20-річні вироки для декількох інших.

Серед обвинувачуваних – колишній начальник Генерального штабу Збройних сил Туреччини, відставний генерал Ількер Башбуг. Його вирок поки що не оголосили. Також на лаві підсудних – інші офіцери турецької армії, адвокати, академіки і журналісти.

Серед звинувачень, які їм висувають – членство у «терористичній організації» «Ерґенекон», підпал, незаконне володіння зброєю, підбурювання до збройного повстання проти прем’єра Реджепа Тайїпа Ердогана і його Партії справедливості і розвитку.

Довкола будівлі суду в містечку Сіліврі неподалік Стамбула чергує поліція, встановлена металева загорожа.

Світська опозиція Туреччини засуджує цей процес, який почався в 2008 році, називаючи його полюванням на відьом, метою якого є припинення критики уряду.

Військові в Туреччині традиційно вважають себе захисниками світського курсу країни і в 1960-80-х роках тричі влаштовували військові перевороти, коли, на їхню думку, до влади наближалися ісламісти. Але після приходу до влади Ердогана й його партії, яка веде свою історію теж із ісламістських кіл, вплив військових у Туреччині значно зменшився.
XS
SM
MD
LG