Доступність посилання

ТОП новини

Музиканту Bloodhound Gang за законами України загрожує штраф або ув’язнення


Під час виступу в Одесі басист групи засовує прапор Росії собі у штани, 31 липня 2013 року
Під час виступу в Одесі басист групи засовує прапор Росії собі у штани, 31 липня 2013 року
Київ – В українському МЗС 5 серпня засудили вчинок музиканта американського гурту Bloodhound Gang, який під час концерту у Києві 30 липня публічно, як підозрюють, помочився на український прапор. У київській міліції відкрили кримінальне провадження за статтею «Наруга над державними символами». А деякі депутати та українські музиканти закликають оголосити учасників гурту персонами нон ґрата в Україні.

Басистові американського гурту Bloodhound Gang Джаредові Гасселгоффу, який просто на сцені, як виглядає, помочився на український національний прапор, чи просто імітував таку дію, загрожує штраф у 850 гривень або 6-місячний арешт.

Про початок досудового розслідування за статтею «Наруга над державними символами» сказав Радіо Свобода речник київської міліції Ігор Михалко.

«338-а стаття, «Наруга над державними символами України». Звичайно, правоохоронці будуть розбиратися», – сказав Михалко.

На правоохоронців із цього питання покладаються і в українському Міністерстві закордонних справ. Про це повідомила начальник прес-служби Департаменту інформаційної політики МЗС Олена Ващенко.

Таким діям, пов’язаним із наругою над національними символами, немає виправдання ніякими так званими «епатажами»
Олена Ващенко
«Ми переконані, що правоохоронними органами України буде розглянуто цей інцидент і вжито відповідних заходів. Навіть якщо йдеться про інциденти, які сталися в одному з одеських і київських клубів, на основі матеріалів ЗМІ, то є всі морально-етичні підстави стверджувати про неприйнятність дій представників американського музичного гурту. Таким діям, пов’язаним із наругою над національними символами, немає виправдання ніякими так званими «епатажами», – зазначила Олена Ващенко.

Напередодні Федеральна міграційна служба Росії скоротила учасникам американського гурту Bloodhound Gang термін перебування у тій країні через інцидент, що стався у клубі Одеси 31 липня. Того дня під час виступу гітарист американського гурту з вигуками «Не кажіть Путіну!» засунув собі у штани прапор Росії. Як наслідок, музиканти не змогли взяти участь у російському фестивалі Kubana, а в Анапі на них напали розлючені городяни і закидали яйцями.

Самі учасники Bloodhound Gang вибачилися за свій вчинок перед росіянами: музиканти заявили, що у них є така традиція, що «все, що йде в зал, проходить через штани басиста».

За повідомленнями в українських медіа, депутати-свободівці Ігор Мірошниченко та Олексій Кайда закликали заборонити музикантам в’їзд до України. А лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук назвав у твітері репкор-гурт «панк-дебілами».

Про те, що треба покарати хуліганів, погодився у коментарі Радіо Свобода і фронтмен «Мандрів» Сергій Фоменко.

Це жлобство. Я би заборонив в’їзд
Сергій Фоменко
«Це жлобство, це просто жлобство. Я б заборонив в’їзд. От уявіть, якби я поїхав до Америки на гастролі і помочився на сцені на прапор Америки. Уявіть, який був би ефект», – зауважив Фоменко.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до посольства США в Україні та поки що очікує на відповідь.

Посол США у Росії Майкл Макфол засудив вчинок американця, назвавши його ганебним, і водночас засудив насильство над гуртом.


В Україні почали широко обговорювати наругу над українським прапором уже після того, як скандал довкола одеського інциденту з російським прапором розгорівся у Росії.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG