Доступність посилання

ТОП новини

Золотовалютними резервами латають «покращення»


Київ – Золотовалютні резерви Нацбанку продовжують скорочуватися. За минулий місяць вони зменшилися більше як на півмільярда доларів. Експерти пояснюють ситуацію негативними тенденціями в зовнішній торгівлі, необхідністю сплачувати зовнішні борги й наслідком штучного утримання курсу гривні та прогнозують подальше скорочення золотовалютних резервів.

Станом на 1 серпня 2013 року обсяг золотовалютних резервів становив 22,719 мільярда доларів, що на 2,3% менше, ніж у червні цього року. Причинами скорочення резервів НБУ називає виплати за держоблігаціями та погашення попередніх кредитів МВФ.

Зменшення запасів Нацбанку також пояснюють скороченням українського експорту. За словами фінансового експерта Олексія Капустинського, український експорт вже давно менший від імпорту, а крім того, спостерігається відтік коштів з України.

«Це називається торговельний дефіцит і платіжний дефіцит. І коли те й інше в мінусі – складно очікувати, щоб резерви зростали», – зауважує він.

Гривню радять відпустити

Колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко вважає, що скорочення золотовалютних резервів є наслідком того, що чинна влада так і не спромоглася запустити реформи, які оживили б економіку.

Крім того, скорочення золотовалютних резервів зумовлене підтриманням стабільного курсу гривні. У першому півріччі з цією метою Нацбанк витратив понад мільярд доларів. З огляду на це Олександр Савченко радить відпустити курс гривні.

«Перехід до плаваючого курсу не означає автоматичної девальвації, – наголошує він. – Але не треба лякатися девальвації на 3–4% чи такої ж ревальвації. Гнучкий курс – це якраз і ліки від стрімкої втрати резервів».

Схожої думки дотримується й інших колишній заступник голови Нацбанку Ярослав Солтис.

«Якщо гривня падає, то їй треба дозволяти падати. Якщо вона щодня – 7,993, то це некоректно, я думаю. Коли курс підтримується штучно, то він упаде, коли закінчаться резерви. І він упаде не на 1–3%, а як у 2008 році – на 60%», – вважає він.

За прогнозами експертів, до кінця 2013 року золотовалютні резерви України можуть скоротитися до найнижчого за останні сім років показника.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG