Доступність посилання

ТОП новини

Що вирішить суд у «порносправі» Гройсмана?


Київ – Рішення у так званій «порносправі» покійного очільника Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана очікується у понеділок. Вінницька прокуратура хоче закрити справу у зв’язку зі смертю обвинуваченого, однак сторона захисту наполягає на тому, щоб виправдати правозахисника. Колеги Гройсмана із близько шістдесяти інших організацій направили відкрите звернення на ім’я генерального прокурора Віктора Пшонки з вимогою розслідування порушень, які допустило слідство.

Очікується вирок суду у справі покійного правозахисника Дмитра Гройсмана, розгляд якої триває із 2010 року. Очільника Вінницької правозахисної групи звинувачували у поширенні порнографії та нарузі над державними символами. Після минулого засідання прес-служба Вінницької обласної прокуратури повідомила на сайті відомства, що прокурор під час судових дебатів змінила обвинувачення, виключивши із формулювання наругу над символами, та орієнтувала суд на закриття справи у зв’язку зі смертю обвинуваченого. Сторона захисту, однак, виступає проти закриття справи, наполягаючи на виправданні Дмитра Гройсмана, хоча б посмертно, оскільки, на її думку, зображення, за які судять правозахисника – не порнографія, а політична сатира.

«Суд вправі винести будь-яке рішення. Суддя може навіть вийти із нарадчої кімнати із рішенням про повернення справи на додаткове розслідування. Говорити про те, що суд остаточно вирішив для себе не закривати провадження, я не можу, тому що може бути будь-яке рішення, я можу лише сподіватися на виправдувальний вирок», – зауважує адвокат Гройсмана Наталія Гурковська.

У Генпрокуратури вимагають розслідувати порушення під час слідства

Колеги Дмитра Гройсмана з інших громадських організацій направили у неділю ввечері відкрите звернення до Генеральної прокуратури з вимогою відмовитися від звинувачень і розслідувати порушення законів з боку прокуратури, експертів і слідчих, які ті, на думку ініціаторів звернення, припустились під час розслідування справи. Проект «Без кордонів» громадської організації «Центр «Соціальна дія» оприлюднив у п’ятницю текст звернення на своєму сайті, щоб охочі могли його підписати.

Автори звернення вважають, що насправді так звана «порносправа» мала на меті «всіляко перешкодити роботі Гройсмана з захисту прав людини», а також отримати доступ до матеріалів справ, із якими працювала Вінницька правозахисна група. Олександра Назарова з проекту «Без кордонів» зазначає: «Ми зібрали більш ніж 250 підписів від громадян і ще близько шістдесяти – ну, п’ятдесят дев’ять – від організацій».

Радіо Свобода поки що не вдалося отримати коментар від Генпрокуратури.

Як повідомили у Вінницькій правозахисній групі, їхня організація звернення не підписувала. Що ж до подальшої діяльності організації, то, як зауважує її прес-секретар Антон Булгаков, Вінницька правозахисна група продовжить роботу над чинними проектами і діятиме за тими ж напрямками, що й раніше.

«Перш за все, треба завершити справи, які було почато, і переходити до нових», – додає він.

За судовим процесом над Гройсманом пильно стежили як українські, так і міжнародні правозахисні організації. Amnesty International неодноразово закликала владу України до зняття сфабрикованих звинувачень у справі правозахисника. На його захист в останні місяці проводили акції громадські активісти та журналісти.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG