Доступність посилання

ТОП новини

Коли Україна споживатиме вдвічі менше газу?


Київ – Україна має споживати удвічі менше природного газу, оскільки дві третини його вона імпортує за високими цінами. Такою є суть програми модернізації теплопостачання, проект якої розробили в Кабміні. Подібне скорочення споживання палива має торкнутися й промисловості, свідчить оновлена Національна енергетична стратегія. Експерти бачать можливість для такої економії, однак, на їхню думку, за найкращих прогнозів вона стане можливою за декілька років. Екологи ж попереджають, що «відмова від газу за будь-яку ціну» призведе до використання більш небезпечних видів палива і до забруднення довкілля.

Мешканці Луцька, які входять до асоціації об’єднань багатоквартирних будинків «Лучани», споживають на чверть менше теплової енергії, ніж решта жителів обласного центру.

Як розповіла Радіо Свобода координатор житлово-комунальних програм мережі «Опора» Тетяна Бойко, ця економія стала можливою завдяки енергетичному аудиту будинків, підтримки держави та проекту «Реформа міського теплозабезпечення».

«Вони провели повну заміну мереж і утеплення. Заручилися підтримкою держави для отримання дешевого кредиту. І нині теплопостачання, разом з відсотками за кредитом, обходиться їм на рік на 7% дешевше, ніж у середньому мешканцям Луцька», – говорить Тетяна Бойко.

Проте у цілому, за словами експерта, зношені тепломережі та будинки, зведені за радянськими нормами, роблять українське опалення найбільш енергоємним у Європі.

Завершений цього року проект «Реформа міського теплозабезпечення» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) допоміг 25 українським містам і містечкам розробити плани дій для зменшення витрат енергії, та залучати для їх виконання інвестиції та кредитні кошти. Зокрема, містечко Жовква на Львівщині проводить тепломодернізацію п’яти багатоквартирних будинків, у рамках державної програми з енергозбереження.

Металургію очікує «світле пиловугільне майбутнє»

Основна маса тепла та гарячої води для помешкань в Україні виробляються з використанням природного газу, тож заощадження тепла означає й економію блакитного палива. Така економія можлива і в інших секторах. Ідеться зокрема, про пиловугільне дуття у металургії – заміну газового палива на вдування вугільного пилу. Одним із перших відмовився від газу на користь пилу та штучного, коксівного газу металургійний комбінат «Запоріжсталь», подібні технології використовують і інші підприємства галузі.

Загалом, за оновленою Національною енергетичною стратегією, до 2030 року українська металургія, яка нині витрачає більше семи мільярдів кубометрів газу, зменшить його споживання до 4,5 кубометрів, а якщо зростання виробництва буде меншим, ніж прогнозоване, то цей сектор потребуватиме вдвічі менше блакитного палива.

Ці та інші заходи дадуть Україні змогу в найближчому майбутньому вдвічі скоротити річне споживання газу, вважають у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Мінрегіон підготував проект програми, яка, зокрема, передбачає модернізацію українського теплопостачання.

На думку розробників, якщо робити ставку на електроопалення та використання біомаси й сонячної енергії, якщо замінити 4 тисячі котлів центрального опалення на сучасні, з утилізаторами відпрацьованих газів та модернізувати ще 6 тисяч котлів, замінити майже 7 тисяч кілометрів труб, Україна зможе зекономити половину газу, який використовується в комунальному господарстві, заявляє міністр Мінрегіону Геннадій Темник. За його словами, для реалізації цих заходів створені робочі групи в регіонах України.

Суттєва економія буде, коли утеплять більшість будинків – експерт

Україна видобуває до 20 мільярдів кубометрів газу на рік, і приблизно стільки ж споживає житлово-комунальне господарство. Ще до 40 мільярдів кубометрів держава імпортує або ж бере з підземних сховищ, і значну частину цієї кількості споживає промисловість країни – такі дані наводить агенція «Діксі Груп». В усіх галузях потенціал економії природного газу в Україні є дуже великим, але удвічі зменшити його споживання держава зможе не раніше ніж за 5 років, прогнозує енергетичний експерт «Діксі Груп» Роман Ніцович.

«Усі сектори мають великий потенціал економії. У газотранспортному господарстві – це переведення газоперекачувальних агрегатів з газу на електроенергію. У ЖКГ – енергоменеджмент (в якому наразі лідирує Львівщина), а також перехід на інші види палива. Швидке зменшення споживання газу навряд чи можливе – для цього потрібні такі заходи, як санація та утеплення всіх багатоквартирних будинків, переоснащення котелень, а це робота на 10-20 років», – вважає експерт.

Фахівці зауважують, що українські комунальне господарство та промисловість є втричі менш енергоощадними, ніж у середньому у країнах ЄС. Між тим, заступник міністра регіонального розвитку Григорій Семчук навів Радіо Свобода розрахунки, за якими на заміну теплотрас треба 143 мільярди гривень, на утеплення найхолодніших будинків – удвічі менше, і на заміну котелень – ще чверть від цієї суми. За його словами, уряд уже домовився отримати у кредит частину потрібних коштів.

Втім, суттєво зекономити газ можна й менш витратними способами, зауважив у коментарі Радіо Свобода керівник Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«У різних містах – різна ситуація. Уявіть, подекуди в тепломережах втрачається до 75% гарячої води й тепла. Перше, що треба зробити – це система лічильників і моніторинг витрат, щоб побачити найбільші проблемні місця й займатися ними».

Наступними кроками, вважає Тодійчук, має стати заміна газу вугіллям, енергією сміття, біомасою та іншими відновлюваними джерелами.

Газ треба не замінювати вугіллям, а економити – екологи

Екологи ж стривожені тим, що на догоду економії газу уряд може збільшувати частку енергоносіїв, які становлять небезпеку для довкілля. Так, за словами експерта Національного екологічного центру зі зміни клімату Андрія Желєзного, ніякі національні плани в Україні ще не призводили до реальної економії енергоресурсів. Тоді як відмова від газу в міських котельнях на користь вугілля, на його думку, завдасть більше шкоди довкіллю та здоров’ю людей, ніж зекономить коштів для бюджету.

Андрій Желєзний пропонує для заміни газу в Україні використовувати передовсім біопаливо і теплові насоси, місцеві дешеві види палива, а також запроваджувати у промисловості й помешканнях економію енергії, яка, на його думку, допоможе зекономити газ швидше, ніж альтернативні види палива.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG