Доступність посилання

ТОП новини

Ліси Черкащини старанно відновлюють чи по-варварськи знищують?


Вирубані дерева, Черкаська область
Вирубані дерева, Черкаська область
Черкаси – У Черкаській області ліси вирубують, як і скрізь в Україні. В обласному управлінні лісового та мисливського господарства запевняють, що усі зрубані площі обов’язково заліснюють. Громадські активісти не погоджуються і наголошують на варварському знищенні дерев.

На Черкащині у селі Прохорівка Канівського району на дев’яти гектарах землі біля Дніпра для зведення бази відпочинку вирубали ліс. Цю землю в обмін на газифікацію Канівська райдержадміністрація передала у приватну власність іще у 2007 році, а минулого року там почали рубати ліс.

Про знищення семи сотень дерев, серед яких і столітні дуби, державним підприємством «Уманське лісове господарство» заявили і жителі селища Верхнячка Христинівського району.

У коментарі Радіо Свобода перший заступник начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда зауважив, що не в їхній компетенції опікуватися приватними землями у Прохорівці. А от факт незаконної вирубки дерев Уманським лісгоспом у селищі Верхнячка перевіряли, однак, не підтвердили.

«У Прохорівці ця земля вже не належить якомусь лісогосподарському підприємству. Вона у свій час була вилучена для суспільних потреб – житлова забудова, здається, дачні ділянки. І потім там уже зовсім інший порядок знесення цих дерев. А по Верхнячці розбиралися, були численні перевірки, комісії. Але те, що там якась незаконна рубка, то це не знайшло підтвердження», – каже Василь Горда.

Він також прозвітував, що на Черкащині площа висаджених молодих насаджень майже у півтора рази перевищує площу зрубу. Однак, за технологією, висаджувати ліс на зрубаній ділянці можна розпочинати лише через рік.

«Частина площі лісокультурного фонду, яку вирубали, десь на 95 відсотків, ми відтворюємо штучним шляхом. І п’ять відсотків залишаємо на природнє поновлення таких порід, як вільха, як ясен звичайний. А практично заліснюємо стовідсотково. Якщо ми зрубали торік, заліснюємо цього року. Якщо ж цьогоріч зрубали, то заліснимо аж в наступному. Бо інакше ніяк не вийде», – розповідає провідний інженер лісових культур державного підприємства «Черкаське лісове господарство» Леонід Папуша

Громадські активісти говорять про «варварське знищення» лісів Черкащини

Натомість керівник Черкаської обласної громадської організації «Зелений світ» Алла Плескач упевнена, що у лісах Черкащини немає жодного балансу між вирубкою та засадженням дерев.

«Який баланс? Іде повне варварське знищення. Почнемо з того, що вже давно забули, коли робили інвентаризацію зелених насаджень, їх кількості, їх стану. І навіть те, що висаджують нові дерева, – це крапля і зовсім не те, що потрібно. Уже стоїть питання охорони не лісонасадження, а кожного листочка», – зазначає Алла Плескач.

На її думку, нині повністю відсутній контроль за процесами вирубки та засадження нових дерев. Тому, насамперед, необхідно провести екологічний аудит дерев, зробити їхню інвентаризацію та створити картотеку. Однак Алла Плескач переконана в упередженості екологічних департаментів та управлінь. Тому вважає, що робити це мають лише незалежні спеціалісти разом із громадськими активістами.

За інформацією Державного агентства лісових ресурсів, на Черкащині 315 тисяч гектарів вкриті лісом, що складає 15 відсотків від усієї площі області.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG