Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні правозахисники закликали Алієва зупинити шантаж журналістки RFE/RL


Одинадцять провідних міжнародних правозахисних організацій закликали президента Азербайджану Ільгама Алієва зупинити шантаж журналістки Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Хадіджи Ісмаїлової. У листі, направленому президентові Азербайджану, організації (серед яких Human Rights Watch, Amnesty International та інші), стверджують, що наклепницька кампанія проти журналістки, що триває з минулого року, не розслідується.

У березні минулого року в інтернеті оприлюднили відео з журналісткою та її хлопцем. Минулого місяця в мережі з’явилося нове відео, що містить її інтимні і незаконно отримані фотографії.

Це сталося після того, як у своїх розслідуваннях журналістка написала про фінансові зловживання президента Азербайджану Ільгама Алієва, який планує балотуватися на третій президентський терміну у жовтні.

Правозахисники нагадали Алієву, що його країна «має міжнародні зобов’язання поважати і захищати права на недоторканність приватного життя і свободу висловлювання думок».

Минулого року Ісмаїлова вже була об’єктом стеження і шантажу: невідомі вимагали від неї припинити журналістські розслідування щодо зловживань азербайджанських високопосадовців та корупції у державному апараті. Хадіджа Ісмаїлова є одним із лауреатів премії «Відвага у журналістиці», яку вручає Міжнародна жіноча медіа-фундація.

За оцінкам американської неурядової правозахисної організації Freedom House засвідчує, Азербайджан є країною, де уряд наразі посилює переслідування своїх супротивників.
XS
SM
MD
LG