Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує втрата суверенітету (європейська преса)


Серед тем, на які звертає увагу європейська преса, згадуючи про Україну, є розповіді про проблеми українського медіаринку, роль Євросоюзу щодо оберігання Східної Європи від тиранії та невизначеність українсько-російських морських кордонів.

«ЄС, можливо, і набрид Британії, але євроспільнота і далі оберігає Східну Європу від тиранії», проголошує стаття британського інтернет-видання Politics.co.uk.

Автор Патрік Довсон, колишній культурний аташе у посольстві Британії в Києві, порівнює, як на Євросоюз дивляться у різних частинах Європи.

Іронія в тому, що у той час, коли британські політики обурені рівнем повноважень, що передаються в ЄС, різні країни на євразійських окраїнах розглядають Брюссель як єдиний шлях вперед до демократії та економічної ефективності і, що найважливіше, до суверенної незалежності, пише газета.

Далі автор стверджує, що Британія останнім часом стала розплідником євроскептицизму, європесимізму і євробайдужості, але не всі у Європі, за його словами, можуть собі таке дозволити, бо схід континенту став небезпечною зоною.

«На окраїнах Заходу затиснені поміж Росією та Європейським союзом залишаються колишні радянські республіки, які поділяють історію підпорядкування російському пануванню і мають глибоке бажання уникнути повторення того досвіду. Для тих народів приєднання до ЄС – єдиний спосіб уникнути корупційної тяги з боку Росії Путіна».

У статті мовиться, що Україна, Молдова та Вірменія – країни, які перебувають під загрозою втрати суверенітету.

«Темні часи» для українських ЗМІ

Видання New Eastern Europe («Нова Східна Європа») одну зі своїх останніх статей присвятила становищу засобів масової інформації в Україні. Часопис, редакція якого міститься у Кракові (Польща), проголошує, що для української преси настали зараз «темні часи».

Автор статті редактор українського англомовного тижневика Kyiv Post Якуб Парусинський розповідає, що на перший погляд українська преса (друковані, а також інтернет-видання) й телебачення переживають бум. З’являються нові газети, авторитетні часописи й телеканали перепродують за мільярдні суми.

Але Якуб Парусинський посилається на думку фахівців та оглядачів, які вважають, що «з наближенням президентських виборів, які мали б відбутися у березні 2015 року, і на тлі зростання невдоволення населення, теперішня влада розуміє, що мусить узяти засоби масової інформації під свій контроль».

Автор вважає, що зараз в українській пресі залишилося дуже мало по-справжньому незалежних голосів. Більшість із них перемістилися в інтернеті і виживають за рахунок західних грантів або політично вмотивованих грошових внесків.

«Їхня роль безцінна, – пише Якуб Парусинський, – вони є альтернативним джерелом інформації, хоча і не можуть досягати більшості населення в країні, де менше ніж 40% населення має доступ до швидкісного інтернету».

Але такий стан справ з пресою, яка не спирається на ринкові принципи, на думку автора дуже шкідливий, бо створює у читачів враження, що будь-які новини є пропагандою лише з різними завданнями, а люди опиняються пішаками, що не мають контролю ні над власною долею, ні над долею своєї країни.

Київ і Москва на межі дипломатичного скандалу

Російська «Независимая газета» пише, що Київ і Москва опинилися на межі дипломатичного скандалу, бо Україна, мовляв, хоче переглянути морські кордони з Росією.

Видання веде мову про наслідки інциденту в Азовському морі, що стався 17 липня, коли внаслідок зіткнення судна російських прикордонників із човном українських рибалок загинули четверо українців.

Одного вцілілого українського рибалку тепер хочуть судити в Росії за браконьєрство, і йому загрожує 2 роки в’язниці.

Газета переповідає суперечку між українськими та російськими офіційними представниками, яка нагадала, що морський кордон між Україною та Росією досі не визначений і зони відповідальності можуть трактуватися сторонами по- різному.

Тим часом вище українське керівництво і насамперед президент Янукович, наголошує російське видання, мовчить. (З цього приводу були заяви МЗС України – РС)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG