Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі презентували чотиритомну історію кримських татар


У Сімферополі в середу презентували чотиритомник «Історія кримських татар» російського вченого, члена Королівської Данської академії наук Валерія Возгріна. Захід за участі кримських політиків, вчених і ветеранів кримськотатарського національного руху відбувся в приміщенні Кримського українського академічного театру.

Автор, кримчанин за походженням, назвав свою працю «Нариси етнічної історії корінного народу Криму». Дослідження охоплює період від древніх часів до 1940-х років.

У ньому містяться документи 15-20 віків з близько півтора десятка українських, російських та інших іноземних архівів, нариси зарубіжних істориків, які відвідували Крим, щоденники, листи, дорожні замітки мандрівників, дипломатів, лікарів, військових, живі історії кримських татар – сучасників і свідків описуваних історичних подій, публікації фахівців.

За словами Возгріна, він працював над книгою понад два десятиліття. На презентації автор сказав, що вважає своє дослідження «реставрацією історії кримських татар, яка існувала, але навмисно знищувалася».

У фінансуванні проекту взяли участь кілька тисяч пересічних кримчан, міжнародні фонди і кримські підприємці з-поміж кримських татар, а також московський бізнесмен, власник телеканалу АТР і низки кримських мас-медіа Ленур Іслямов.
XS
SM
MD
LG