Доступність посилання

ТОП новини

Освічені люди прихильніші до незалежності України – соціологи


Українські соціологи відзначають зв’язок між рівнем освіти респондентів і рівнем підтримки ними незалежності України. Про це свідчать результати опитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень імені Яременка спільно з Центром «Соціальний моніторинг».

Серед тих, хто має не тільки вищу освіту, а й вчений ступінь, показник підтримки незалежності становить 86%, повідомила в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна» голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва.

Таку ж тенденцію соціологи зауважують і щодо матеріального становища опитаних: чим кращі у людей статки, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

«Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці з 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже в незалежній країні, тому для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле», – зазначила Балакірєва.

У цілому за незалежність України зараз проголосував би 61% громадян. Не підтримує незалежність 21% опитаних. Ще близько 18% не визначилися з відповіддю.

Ще у 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто проголосував би за незалежність, було менше половини 47 %.

Всього соціологи опитали 2008 респондентів в усіх областях України, Києві та Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.
XS
SM
MD
LG