Доступність посилання

ТОП новини

Греко-католики відзначили річницю Хрещення Русі у щойно освяченому патріаршому соборі


Освячення патріаршого собору УГКЦ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Освячення патріаршого собору УГКЦ

Київ – Сьогодні понад 15 тисяч вірних Української греко-католицької церкви відзначили 1025-річчя хрещення Київської Русі у щойно освяченому Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. Урочисту службу провів глава УГКЦ Святослав (Шевчук) у присутності очільників інших християнських конфесій України.

Звертаючись до вірян, Святослав закликав до єдності.

«Цей собор є видимим знаком єдності й соборності нашої Церкви як в Україні, так і далеко поза її межами... Цей собор збирає усіх синів і дочок Володимирового Хрещення, закликає їх до єдності, до відновлення у вірі, до джерела небесної поживи у духовній пустелі сучасного світу», – наголосив він у проповіді.

Віряни їхали до Києва з різних областей України і з-поза її меж. Для родини Лацюків з Канади цей шлях почався тиждень тому: літаком з Торонто до Львова з пересадкою у Вроцлаві. Голова родини, 70-річний Ларрі, розповів Радіо Свобода, що для нього особисто нинішній день – це не просто свято, а повернення на історичну Батьківщину.

Приїхати на освячення собору це велика честь!

Ларрі та Христина Лацюки
Ларрі та Христина Лацюки
«Не скажу, що почуваюсь у Києві як вдома, моя родина виїхала до Канади ще у 1905 році, я народжений у Торонто. Але мої батьки, моє покоління сім’ї є парафіянами УГКЦ, на освячення Патріаршого собору до Києва приїхали одинадцятеро наших парафіян, це для нас велика честь! У стінах цього храму я відчуваю себе частиною українського народу», – каже Ларрі Лацюк.

Його онука Христина в Україні вперше і говорить українською погано.

«Раніше мене не особливо обходило, звідки походоить татова родина – але вчора, коли я подивилась Київ, коли побачила богослужіння на Володимирській гірці, відчула гордість за приналежність до українців», – каже вона.

Для Юрія з Галича київський собор Воскресіння Христового – це частина його життя, він жертвував на його будівництво і з гордістю розповідає Радіо Свобода історію зведення храму.
Юрій з Галича жертвував гроші на будівництво храму
Юрій з Галича жертвував гроші на будівництво храму

«Синод єпископів УГКЦ ухвалив рішення будувати Патріарший собор у 2002 році. Того ж року і було розпочато будівництво. Собор ще не завершений, усередині храму тривають будівельні роботи й оформлення», – каже пан Юрій.

Нині у богослужінні з нагоди освячення взяли участь понад 15 тисяч вірян – при цьому ті з них, хто не потрапив усередину храму, дивилися службу на екранах, встановлених довкола собору.

Греко-католиків України привітав Папа Франциск

У церемонії освячення собору й відзначенні 1025-річчя хрещення Київської Русі взяли участь священнослужителі – представники Римо-католицької церкви, православних конфесій, релігійних благодійних організацій.

Своє привітання керівникам і вірним УГКЦ прислав Папа Римський Франциск, в якому він, серед іншого, наголошує на важливості хрещення Київської русі князем Володимиром для розвитку держави та духовного зростання її народу.

Після освячення собору Воскресіння Христового, глава УГКЦ Святослав провів чин освячення води у Дніпрі.

За інформацією прес-служби УГКЦ, 21 серпня 2005 року було перенесено осідок глави Церкви зі Львова до Києва, а у січні 2006 року тут було відправлено першу літургію. Тоді її відправили у підвальній частині храму.

А 27 березня 2011 року у соборі Воскресіння Христового відбулась інтронізація новообраного предстоятеля греко-католицької церкви блаженнійшого Святослава (Шевчука). Цей храм вміщує до півтори тисячі осіб, повідомили журналістам у прес-службі УГКЦ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG