Доступність посилання

ТОП новини

Поляків, які не сортуватимуть сміття, змусять платити


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Варшава – Понад місяць у Польщі триває так звана сміттєва революція. 1 липня в країні набув чинності закон, який регулює порядок вивезення й переробки сміття. Закон, розроблений у Міністерстві охорони навколишнього середовища, має на меті покращити стан довкілля, покласти край нелегальним сміттєзвалищам і змусити населення країни сортувати відходи. Крім цього, нові правила повинні стимулювати розвиток підприємств, які перероблятимуть вторинну сировину.

За даними соціологічних опитувань, 47 відсотків поляків незадоволені новим так званим сміттєвим законом. На їхню думку, цей закон не заохочує до сортування сміття. Натомість 42 відсотки опитаних громадян відгукуються про нього схвально. Як зазначають соціологи, найбільше прихильників нововведень у процесі вивезення сміття серед людей із вищою освітою та мешканців великих міст.

Економіст Ельжбєта Смоляр, яка мешкає на околиці Варшави, – одна з тих, хто підтримує новий закон. Її сім’я, що складається з 4 осіб, за вивезення сміття щомісяця платить 48 злотих, тобто приблизно 12 євро. Жінка каже, що «сміттєвий закон» ускладнив життя пересічних поляків тільки на перший погляд. Вона розповідає, що згідно з новими правилами, усі домашні господарства повинні укласти договір з органами самоврядування на вивезення сміття. Тих, хто цього не зробить, каратимуть штрафами. Крім цього, поляки мусять сортувати домашні відходи, тобто пластик, скло та папір вкидати в спеціально призначені для цього контейнери. Ті, хто не хоче сортувати сміття, платитиме за його вивезення на 20 відсотків більше.

Тільки кожна п’ята пластикова пляшка у світі йде на повторну переробку. А все решта валяється десь по лісах, річках чи на сміттєзвалищах
Ельжбєта Смоляр
Чому пані Смоляр підтримує нові правила, на які багато хто у Польщі нарікає? «Мене дратує те, що люди влаштовують дикі сміттєзвалища у лісі. Я ходжу гуляти з собакою до лісу і бачу цілі купи пластикових пляшок, якісь поламані меблі. Знаю, що це сміття викидають люди, які живуть у приватному секторі, бо їм не хочеться платити за вивезення. Я прочитала, що тільки кожна п’ята пластикова пляшка у світі йде на повторну переробку. А все решта валяється десь по лісах, річках чи на сміттєзвалищах. Треба замислитися над тим, яку планету ми залишимо нашим дітям і внукам. Через 20-50 років наша Земля стане горою сміття і ми вже нічого не зможемо з цим не зробити», – сказала варшав’янка.

Або переробка відходів, або фінасові санкції ЄС?

Чим спричинена «сміттєва революція» у Польщі? Готуючись до вступу в Європейський Союз, країна зобов’язалася впровадити європейські стандарти вивезення й утилізації сміття. Згідно з цими зобов’язаннями, до 2020 року країна повинна щонайменше половину такої сировини як папір, скло та пластик отримувати з повторної переробки. Якщо це не вдасться, країні загрожують великі фінансові санкції.

Тим часом, за даними польського Міністерства охорони навколишнього середовища, ще на початку цього року від 20 до 30 відсотків польських домашніх господарств не мали жодного договору з комунальними службами на вивезення відходів. Як говорить речник міністерства Павел Мікусек, можна тільки здогадуватися, де опинялося сміття з цих господарств.

У свою чергу Казімєж Борковський з Асоціації виробників пластмасових виробів PlasticsEurope Polska каже, що аж 60 відсотків польських пластикових відходів опиняється на смітниках. Борковський наголошує, що саме пластикові відходи можна ефективно переробляти за умови, якщо організувати їхній збір від населення. За його словами, в середньому у ЄС на смітники потрапляє 40 відсотків пластикового сміття, а в таких країнах як Німеччина, Швейцарія чи Австрія тільки 1 відсоток. Більшість пластику йде на повторну перробку, тож він не засмічує довкілля.

Місцева влада мусить забезпечити сортування сміття

У чому ж полягає революційність польського «сміттєвого закону»? Передусім в тому, що держава зобов’язала органи місцевого самоврядування організувати вивезення від населення посортованого сміття. З цією метою влада на місцях організовує тендери на надання мешканцям міст і сіл таких послуг. Навіть ті місцеві громади, які вже мають укладені договори з якимись фірмами, що вивозили сортоване сміття, повинні провести нові конкурси. Таким чином польська держава стимулює конкуренцію, а тим самим змушує владу на місцях надавати населенню максимально якісні послуги.

Максимальний штраф – 50 тисяч злотих
Марцін Королець
Марцін Королець, польський міністр охорони навколишнього середовища, оголосив війну тим органам самоврядування, які не забезпечать вивезення сортованого сміття. Місцеву владу, яка не проведе тендерів, каратимуть високими штрафами. Міністр Королець настроєний досить рішуче: «Ці штрафи визначені законом, максимальний штраф – це 50 тисяч злотих. Воєводські інспектори охорони навколишнього середовища дотримуватимуться цих процедур».

Перші результати вже відчутні

Після того, як 1липня цього року закон «Про дотримання чистоти і порядку» набув чинності, кількість господарств, які не мали укладених договорів на вивезення сміття, почала стрімко зменшуватися. Хоча в багатьох місцях все ще бракує спеціальних контейнерів на пластик, скло та папір, та перші позитивні результати нововведень вже відчутні.

Втричі зросла кількість сортованого сміття і відходів, які складують у спеціальних місцях і переробляють
Броніслав Коморовський
Це відзначив президент Польщі Броніслав Коморовський. Нещодавно, перебуваючи на півночі Польщі у селі Стемпніца, він говорив про ефекти виконання сміттєвого закону на прикладі місцевої територіальної громади. «Результат такий, що втричі зросла кількість сортованого сміття і відходів, які складують у спеціальних місцях і переробляють, натомість набагато зменшилася кількість сміття, яке раніше опинялося в лісах, у водоймах, чи в інших місцях», – сказав президент.

Коморовський жартує, що проблем із негосподарним ставленням до сміття на перший погляд не видно. Проте, каже Коморовський, така проблема неприємно подразнює відчуття нюху. «На прикладі добре організованих громад видно, що згода не тільки будує, але й гарно пахне», – підсумував голова країни.

Президент також наголошує на тому, що впродовж найближчих років Польща отримає чималу суму з бюджету Європейського Союзу, яка буде останньою великою євросоюзною інвестицією в розвиток польської держави. Впродовж 2014-2020 років з Брюсселя до Польщі надійде 105 мільярдів євро. Значну частину цих грошей поляки збираються використати на проекологічні програми, зокрема на спорудження шести теплоелектростанцій, які вироблятимуть теплову та електричну енергію, спалюючи сміття. Серед пріоритетних напрямків польських екопрограм – підтримка підприємств, які переробляють вторинну сировину, не забруднюючи довкілля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG