Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі зафіксували появу шести нових видів риб


У Дніпрі фіксують появу нових видів риб. Про це сьогодні у Дніпропетровську повідомив іхтіолог, кандидат біологічний наук Роман Новицький.

За його словами, за останні роки в найбільшій річці України зафіксували шість нових видів риб, не притаманних Дніпру, і це свідчить про те, що невдовзі річка в Україні може перетворитися на мінералізований лиман.

Як зазначив фахівець, у зв’язку з кліматичними змінами – спекотним літом і короткими теплими зимами, а також постійним промисловим навантаженням, склад води в Дніпрі дуже змінився: річка мінералізується, поступово перетворюючись на лиман.

«Цей факт підтверджує те, що за останні 15 років у Дніпрі з’явилось шість нових видів риб, а деякі з них поширилися настільки, що витісняють аборигенів. Наприклад, невелика прісноводна риба чебачок амурський була вперше у нас виявлена в 1992 році. Тепер в 100 квадратних метрах прибережних вод можна зловити 400 і більше особин цього чебачка. Він виїдає всю кормову базу. Це загрожує переформатуванням видового складу риб у Дніпрі. Крім того, раніше у нас було 4 види бичків, а тепер – 8. Виходить, що бичок почувається в Дніпрі, немов у причорноморському лимані. Якщо так відбуватиметься й далі, то і найбільша річка в Україні скоро перетвориться на мінералізований лиман», – сказав іхтіолог.

Роман Новицький також повідомив, що наразі з Дніпра виловлюють рибу, надзвичайно вражену паразитами: приміром, паразитів фіксують у кожному другому виловленому окуні й судаку.

«Забруднення Дніпра і проникнення нових видів риб веде до появи в річці нових видів паразитів. На щастя, більшість паразитів, що живуть у річковій рибі, безпечні для людини», – зазначив фахівець.

Він також вказав на шкоду синьо-зелених водоростей, які в останні роки заполонили Дніпро: вони виділяють небезпечні для здоров’я людини токсини.
XS
SM
MD
LG