Доступність посилання

ТОП новини

Головний рабин України: встановлення хреста на місці молитви хасидів в Умані є провокацією


Головний рабин Києва та України, голова Об’єднання іудейських релігійних організацій України, член Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій Яків Дов Блайх вважає встановлення поклінного хреста на місці молитви хасидів в Умані провокацією, і сподівається, що влада України незабаром розбереться і вирішить цю проблему.

«Україна – не єврейська держава, тому євреї поважають встановлені на українській землі символи християнської віри – поклонний хрест. Однак, хрест в Умані, у безпосередній близькості від могили рабі Нахмана – це очевидна провокація», – цитує головного рабина України медіа-проект «Київ єврейський».
Він висловив переконання, що десятки тисяч паломників-хасидів, які прибувають в Умань на Рош-ха-Шана з усього світу заради молитви біля могили цадика Нахмана, не зможуть молитися.

«Вони не зможуть молитися, оскільки у напрямку молитви поставили символ іншої віри. А євреї не мають права молитися на символ іншої віри», – пояснює Дов Блайх.

Він зазначив, що поклонний хрест біля могили не схвалюють ні керівництво християнських конфесій, ні місцева влада.

Ізраїль прогнозує паломництво близько 30 тисяч хасидів до Умані для святкування нового року за іудейським календарем. Новий 5774-й єврейський новий рік (Рош-ха-Шан) святкуватимуть 4-6 вересня.
XS
SM
MD
LG