Доступність посилання

ТОП новини

Росія не може змиритися з тим, що Україна її випереджає – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Європейський союз підтримає Україну в разі, якщо вона звернеться зі скаргами до Світової організації торгівлі, інших механізмів підтримки України у торговому конфлікті з Росією ЄС не має, вважає експерт з питань європейської зовнішньої політики з Фінляндії Аркадій Мошес. Він пояснює безпрецедентний тиск Москви на Київ тим, що Росія не може змиритися з тим, що Україна випереджає її у питанні євроінтеграції.

Європейський союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов’язані з можливим підписанням угоди про асоціацію з ЄС.

«На думку ЄС, будь-які економічної загрози з боку Росії, спрямовані проти України і пов’язані з можливим підписанням країною угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятними», – заявив представник Європейської комісії Джон Кленсі.

На думку директора дослідницьких програм зі «Східного сусідства» ЄС і Росії Фінського інституту міжнародних відносин Аркадія Мошеса, Європейський союз не має юридичних механізмів підтримки України, але він може показати, що його не налякали російські дії.

«Європейський союз не може застосувати ніяких механізмів, бо угода про асоціацію ще не підписана, але він може підтримати Україну, якщо вона звернеться до Світової організації торгівлі. Я не думаю, що ЄС завтра підніме прапор і піде захищати інтереси України. Він не буде робити більше, ніж київська адміністрація, яка, як ми бачимо (і це, мабуть, виправдано), не хоче роздмухувати скандал», – пояснює експерт.

Аркадій Мошес говорить, що хоча переговори Києва з ЄС тривають уже з 2008 року, реальна можливість для підписання угоди про асоціацію з’явилася саме зараз. Це може змінити розклад сил на пострадянському просторі, а тому Москви вирішила зіграти «ва-банк».

«Зараз ситуація, як її бачать всі без винятку спостерігачі, змінилася. Питання про долю Юлії Тимошенко та загальна внутрішньополітична ситуація в Україні більше не є головним каменем спотикання. Підписання стає реальним. І вперше виникає така ситуація, коли одна з країн на пострадянському просторі матиме з Європейським союзом і з Заходом в цілому статус, який не буде доступний для Росії протягом найближчого часу», – наголошує Аркадій Мошес.

«Однозначної домінанти в бік європейського вибору немає»

Чи є незворотнім процес євроінтеграції України зараз, коли проросійські сили навіть намагаються зупинити його на законодавчому рівні? На це питання експерт не має однозначної відповіді.

«Українська громадська думка розколота. Немає однозначної домінанти в бік європейського вибору. Тому так боляче сприймаються розмови про референдум. Зробити можна ще багато, головне, ще і тому, що європейський вибір – це не просто підпис під якимись документами. Це глибший і триваліший процес. Навіть після підписання угоди про асоціацію та вільну торгівлю може багато чого статися, що може загрожувати реальній, покроковій європейській інтеграції. Але щодо підписання угоди, то, найімовірніше, у Росії залишилося не так багато ресурсів для того, щоб зупинити чи запобігти тому, що стосується подій на саміті у Вільнюсі. Це більше залежить від Києва», – пояснює політолог.

Тим часом голова комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ Ельмар Брок скликає на середу 28 серпня екстрене засідання у зв’язку з ситуацією в Єгипті та Україні. На засіданні планується обговорити питання, як Євросоюз має реагувати на розвиток подій у цих країнах.

«Ми також маємо оцінити політичні наслідки нещодавніх погроз із боку Росії, які можуть обмежити торгівлю з Україною в разі підписання останньою угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Це – серйозний розвиток, яке може кинути тінь на майбутній саміт у Вільнюсі», – вважає Брок.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG