Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: «Дніпро» відзначив «день «Шахтаря»


Після поєдинку у Дніпропетровську президент «Шахтаря» Рінат Ахметов (ліворуч) не міг бути задоволений діями команди Луческу
Після поєдинку у Дніпропетровську президент «Шахтаря» Рінат Ахметов (ліворуч) не міг бути задоволений діями команди Луческу
Дніпропетровський «Дніпро» гранично загострив боротьбу в чемпіонаті України з футболу. Підопічні Хуанде Рамоса заслужено перемогли на власному полі чинного чемпіона України – донецький «Шахтар». Дуже зраділи цьому результату в Харкові, адже завдяки втраті гірників на перше місце в турнірній таблиці вийшов «Металіст».

Центральний поєдинок сьомого туру української прем’єр-ліги відбувся у день професійного свята гірників. Працівників вугільної галузі серед уболівальників «Шахтаря» багато, але не бракує їх і серед прихильників «Дніпра» – західний Донбас розташований саме в Дніпропетровській області. Тож можна сказати, що «Дніпро» по-своєму привітав земляків.

Вже в першому таймі було відчутно, з яким бажанням Зозуля і компанія вийшли на цей поєдинок. Високий пресинг, швидкий перехід з оборони в атаку, боротьба на кожному клаптику поля – таким запам’ятався «Дніпро» з перших хвилин гри. Щоправда, миттєвих дивідендів ця зарядженість не принесла. В другій половині 45-хвилинки гра вирівнялася, і вже гірники провели кілька небезпечних атак.

А по перерві розпочався бенефіс господарів. На 47-й хвилині у ворота донеччан влетів перший гол: Євген Коноплянка на своєму фланзі «розхитав» Даріо Срну і класно відласував на ближню стійку, де головою на випередження зіграв Роман Зозуля – 1:0. «Шахтар» розкрився, і невдовзі форвард збірної України у контратаці мав рандеву з голкіпером Андрієм П’ятовим, але того разу воротар вийшов переможцем.

А на 63-й хвилині він помилився, коли після довгої передачі Руслана Ротаня не вийшов знімати м’яч із голови Зозулі – Роман знову переграв на другому поверсі Олександра Кучера і подвоїв перевагу господарів. Уже після цього голу стало очевидно, що здобути навіть нічию на «Дніпро-Арені» гостям буде непросто. Коли ж на 73-й хвилині за фол В’ячеслава Шевчука на все тому ж Зозулі суддя Анатолій Жабченко призначив перший за кілька років пенальті у ворота «Шахтаря», поразка гірників стала майже невідворотною. Вирок виконав колишній форвард донеччан Євген Селезньов – 3:0.

Гості спромоглися на гол престижу – на доданих хвилинах частково реабілітувався за провали в захисті Кучер, та рахунок 3:1 став слабкою втіхою для чемпіонів України.

Головний тренер гірників Мірча Луческу вважає позитивом те, що поразка сталася, коли все ще можна виправити, адже попереду довга турнірна дистанція як на внутрішній, так і на міжнародній арені.

«Ми припустилися багатьох помилок, особливо це стосується наших досвідчених гравців. Практично всі індивідуальні єдиноборства виграли футболісти «Дніпра» – Матеус, Коноплянка, Селезньов і Зозуля. Ця поразка змусить нас замислитися, адже вже в суботу на нас чекає дуже важлива гра. Зазвичай такі поразки йдуть на користь – ставлять на місце, і ти міркуєш, що робити далі», – наголосив Луческу.

«Дуже важлива гра» – це протистояння в Донецьку в останній день літа з новим лідером чемпіонату харківським «Металістом». Після перемоги над «Севастополем» (3:1) в активі команди Мирона Маркевича стало 19 очок, у «Шахтаря» залишилося 18. Третім з 16 балами став дніпропетровський клуб.

Далі в таблиці теж тісно – на четверту позицію після перемоги в Сімферополі над «Таврією» (2:1) вийшов одеський «Чорноморець», у якого тепер 14 очок. З 13 пунктами п’ятими стали київські динамівці, які в Запоріжжі з таким же рахунком 2:1 здолали опір «Металурга». 1 вересня «Динамо» приймає «Дніпро».

Останній крок до Європи

Цього тижня остаточно визначиться кількість українських учасників групового турніру Ліги Європи. Минулого четверга тріо у складі «Динамо», «Дніпра» і «Чорноморця» синхронно здобуло перемоги в останньому раунді кваліфікації, але вага цих успіхів різна.

Найпереконливіше виступив в Естонії «Дніпро». Команда Хуанде Рамоса вже після першого матчу практично гарантувала собі місце в осінній частині змагання, перемігши на виїзді естонського чемпіона «Нимме Калью» – 3:1.

Набагато нервовіше зіграли в Казахстані київські динамівці, але результат 3:2 у протистоянні з «Актобе» також створює досить комфортний гандикап перед поєдинком в Україні.

Найважчим видається завдання одеського «Чорноморця». Попри тотальну перевагу над чемпіоном Албанії «Скендербеу» підопічні Романа Григорчука в домашньому матчі відзначилися лише одного разу – наприкінці гри класний удар вийшов в Олексія Гая. Чи вистачить результату 1:0 для комфортного життя в Тирані, уболівальники побачать у четвер.

Того ж дня «Шахтар» дізнається про своїх опонентів у груповому турнірі Ліги чемпіонів, а в п’ятницю відбудеться жеребкування групової стадії і в Лізі Європи.

Нью-Йорк став тенісною Меккою

Сьогодні у Нью-Йорку розпочинається останній з чотирьох турнірів серії Grand Slam. На відкритому чемпіонаті США стартують четверо українських представників.

У першому раунді перша ракетка України Олександр Долгополов зіграє з бельгійцем Давидом Гоффаном, а Сергій Стаховський з французом Жеремі Шарді.

Серед жінок Еліна Світоліна зустрінеться з 17-ю сіяною словачкою Домінікою Цибулковою, а Леся Цуренко – з чешкою Люсі Шафаржовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG