Доступність посилання

ТОП новини

Чехія здивована розгоном акції в пам’ять про 1968 рік у Росії


Міністерство закордонних справ Чехії висловило сьогодні здивування з приводу розгону мирної демонстрації на Красній площі у столиці Росії Москві в пам’ять про протест радянських дисидентів проти вторгнення до Чехословаччини 45 років тому.

Російські правоохоронці розігнали мирне і неконфліктне зібрання людей, що мало на меті «згадати серпневі події 1968 року в Чехословаччині» розгортанням гасла «За нашу і вашу свободу» – «визначну подію спільної чесько-російської історії», мовиться в заяві.

В МЗС Чехії вірять, що російська сторона усвідомлює символічне значення розгону такої пам’ятної акції, і сподіваються, що учасники акції не будуть покарані.

Учора в Москві, на Красній площі, активісти російського протестного руху спробували відтворити події 45-річної давнини, коли вісім учасників радянського дисидентського руху організували акцію проти радянського військового вторгнення у Чехословаччину. Майже всіх учасників акції знову затримали. Серед демонстрантів була і відома дисидентка Наталія Горбаневська, яка 45 років тому, 25 серпня 1968 року, з таким самим гаслом вийшла на Красну площу і була арештована. Цього разу її не затримували.
XS
SM
MD
LG