Доступність посилання

ТОП новини

Україна запропонувала взяти на поруки затриманого в Росії рибалку – МЗС


Генеральний консул України в Ростові-на-Дону в Росії запропонував російській стороні розглянути можливість узяти на поруки українського рибалку Олександра Федоровича, затриманого в Росії, і передав про це відповідну ноту, повідомив у суботу прес-центр Міністерства закордонних справ.

Як мовиться в повідомленні, це було одним із моментів зустрічі консула у п’ятницю з заступником прокурора Азово-Чорноморської міжрайонної природоохоронної прокуратури в Новоросійську в Росії, який веде справу українського рибалки.

Таким чином, мовиться в повідомленні, генконсульство в Ростові-на-Дону продовжуює вживати заходів з метою забезпечення прав та інтересів потерпілого внаслідок інциденту 17 липня в Азовському морі громадянина України, а також всебічного та повного розслідування трагічної події, внаслідок якої четверо громадян України загинули в результаті зіткнення їхнього риболовецького баркаса з російським прикордонним катером, а п’ятий, Олександр Федорович, вижив із серйозними травмами.

Із Федоровичем підтримується регулярний телефонний контакт, в тому числі з питань забезпечення медичних та побутових потреб під час перебування на території Росії, а також формування лінії захисту під час розслідування порушеної проти нього кримінальної справи, повідомили в МЗС.

Крім того, в понеділок генеральний консул України в Ростові-на-Дону особисто відвідає Олександра Федоровича, який перебуває в місті Єйську в Росії, проведе консультації з адвокатом, а також зустрінеться з керівництвом регіону та місцевих правоохоронних органів.

Питання розслідування інциденту в Азовському морі та справи Федоровича перебуває на особливому контролі міністра закордонних справ України, мовиться в повідомленні МЗС.

Міністр Леонід Кожара у п’ятницю надіслав із цього приводу листа своєму колезі в Росії Сергієві Лаврову, в якому, серед іншого, висловив занепокоєння тим, що громадянина України Олександра Федоровича затримують у Росії під підписку про невиїзд, висунувши йому звинувачення, і не відпускають на Батьківщину. Крім того, Кожара також висловив занепокоєність із приводу тривалої відсутності реакції російської сторони на дії своїх прикордонників, щодо адекватності яких виникають сумніви.

Оприлюднений днями відеозапис інциденту, знятий із російського катера, як виглядає, підтверджує слова Федоровича, що російські прикордонники свідомо таранили їхній баркас. Генеральна прокуратура України попросила Росію допомогти в розслідуванні інциденту, зокрема, допитати його учасників, російських прикордонників.
XS
SM
MD
LG