Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії застрелився колишній терорист, який мріяв стати героєм


У місті Задар на Адріатичному узбережжі в Хорватії покінчив життя самогубством Звонко Бушич, колишній емігрант, якого в Сполучених Штатах засудили до довічного ув’язнення. І після його смерті тривають дебати, був він злочинцем чи патріотом.

Звонко Бушич та група хорватських емігрантів 1976 року викрали пасажирський літак на рейсі з Нью-Йорка до Чикаго. Вони змусили екіпаж летіти до Європи й кидати над Лондоном та Парижем летючки про важке становище «окупованої» Хорватії в рамках Югославії. У Франції вони здалися. А в нью-йоркському метро від вибуху бомби, підкладеної Бушичем, загинув поліцейський. Франція видала викрадачів Америці. Бушича засудили до довічного ув’язнення.

Після проголошення хорватської незалежності влада цієї країни доклала чимало зусиль, щоб виправдати вчинок Бушича, щоб його звільнили на волю. Це вдалося зробити лише у 2008 році. Бушича звільнили, але з довічною забороною ступати на територію Сполучених Штатів Америки.
Звонко Бушич
Звонко Бушич

Повернувшися до Загреба після 32 років ув’язнення, він звернувся до кількохсот осіб, що вітали його, зауваживши: «Я хочу визнати перед вами, що в жодній мові у світі немає тих слів, якими я міг би висловити свої нинішні почуття».

Після повернення на батьківщину Бушич прагнув очолити патріотичний рух і включитися в політичну діяльність. Однак Хорватія, до котрої він повернувся, радикально відрізнялася від тієї, котру він покинув у 1970-і роки. Більшість політичних діячів не хотіла навіть зустрітися з людиною, котра була засуджена за тероризм. Змінився й світ, про котрий він упродовж 30 років знав лише те, що можна було знати за ґратами.

Близьким другом Бушича був Дражен Будіша, політв’язень у колишній Югославії, котрий згодом став лідером однієї партії й міністром у незалежній Хорватії. Він пояснює: «Здається, що було легше мріяти про вільну Хорватію навіть у скрутному становищі, аніж жити у хорватській дійсності».

Представники державних органів не робили заяв з приводу смерті Бушича. Адже він був, так би мовити, приватною особою. В інтернеті точаться завзяті дебати про те, чи слід Звонка Бушича вважати терористом, чи патріотом. Більшість зазначає, що викрадення американського літака ніяк не можна вважати боротьбою проти комуністичного режиму в Югославії.

Бушич не розумів країни, до котрої повернувся. Не розуміла його і вона. Від молодих літ він мріяв, що стане героєм у боротьбі за свободу, однак нинішній Хорватії такі герої не потрібні. Саме через це, ймовірно, розчарований Бушич нелегально придбав пістолет і здійснив самогубство. Йому було 76 років.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG