Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна громадськість розкололась у питанні військового втручання у Сирію


Президент США Барак Обама продовжує консультації щодо військового втручання у Сирію. Протягом вихідних у Білому Домі відбулася низка нарад за участю конгресменів, сенаторів та вищих чинів Пентагону – де уряд США представив докази застосування у Сирії хімічної зброї – зарину – та причетності до цього уряду Башара аль Асада. На думку експертів, в Обами поки немає достатньо голосів в Конгресі, щоб санкціонувати військовий удар по Сирії.

В Білому Домі закінчилась зустріч президента Обами з Джоном Маккейном та Ліндсі Гремом. Ці два сенатори мають значну політичну вагу у Конгресі і можуть дати Обамі необхідну підтримку та позитивне голосування щодо Сирії. На прес-конференції після приватної зустрічі Джон Маккейн, сказав, що поки США планують здійснення кроків, направлених на посилення військової потужності Вільної Сирійської Армії та послаблення армії уряду Асада. Разом з тим, заявив, Маккейн, військове втручання може бути ускладненим тим фактом, що Асад активно переставляє свої сили. Прямо на питання репортерів щодо можливості нападу США на Сирію, жоден з сенаторів не відповів. Як і раніше, Маккейн заявив про необхідність опрацювання американською адміністрацією чіткого плану дій щодо удару по Сирії.

Тим часом світ не однозначний у тому, чи повинні США завдавати військовий удар проти Сирії. Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмусен, підтримав військовий удар – інакше, за його словами, диктатори по всьому світу знатимуть, що вони можуть безкарно використовувати хімічну зброю проти людей.

Кремль щойно оголосив про свій намір надіслати до Сполучених Штатів парламентську делегацію на переговори з Конгресом США. Зокрема, президент Росії Володимир Путін зауважив, що проведення прямого діалогу з американськими законодавцями у справі сирійського конфлікту значно поглибить американсько-російські відносини. Голова Ради Федерації – верхньої палати російського парламенту – Валентина Матвієнко заявила, що делегація має намір зустрінутись з представниками як Сенату, так і Палати Представників США ще до 9 вересня – до завершення канікул американських конгресменів.

Загалом Росія продовжує категорично виступати проти удару по Сирії. За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, навіть якщо США мають докази використання у Сирії хімічної зброї – ніхто не знає хто саме її застосував. Росія підтримує версію Асада, що зарин застосували проти мирного населення самі ж повстанці, щоб спровокувати міжнародну реакцію і скинути Асада.

Ліга Арабських держав, членом якої також є й Сирія, назвала сирійський режим відповідальним за використання хімічної зброї і закликала ООН вжити жорстких заходів. Водночас арабські країни вважають військове втручання США у Сирію неприйнятним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG