Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії протести проти Митного союзу, в ЄС застерігають Єреван через «розворот»


Протест проти Митного союзу у Вірменії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Вірменії затримували демонстрантів проти вступу до Митного союзу

Близько ста людей зібралися сьогодні біля президентського палацу в Єревані на знак протесту проти планів влади країни приєднатися до Митного союзу. Біля будівлі чергувала поліція, щонайменше шістьох демонстрантів арештували.

Тим часом, представники Євросоюзу застерігають Вірменію, що її рішення приєднатися до Митного союзу під керівництвом Росії зашкодить шансам Єревана підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС.

Як заявив Лінас Лінкевічус, міністр закордонних справ Литви, яка зараз головує в Євросоюзі, ЄС поважає рішення, озвучене президентом Вірменії Сержем Сарґсяном у Москві. Водночас він наголосив, що «дві системи несумісні».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт на своїй сторінці у Twitter заявив про «розворот» і додав, що «тепер президент (Серж Сарґсян – ред.) надає перевагу Кремлю перед Брюсселем».

Президент Вірменії Серж Сарґсян вчора в ході візиту до Росії заявив, що його країна вирішила вступити до Митного союзу, який нині об’єднує з Росією також Казахстан і Білорусь. Вірменія також готова брати участь і у створенні майбутнього Євразійського економічного союзу, мовиться в його спільній заяві з російським колегою Володимиром Путіним за результатами їхньої зустрічі під Москвою. За офіційним повідомленням, Путін підтримав це рішення, яке, за його словами, надасть імпульс економічній співпраці.

Досі Вірменія йшла курсом на європейську інтеграцію і наприкінці липня в основному завершила переговори про текст угоди про її асоціацію з ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі. Очікували, що цю угоду парафують на саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві в листопаді.

У Європейському союзі Вірменію вже попереджали (так само, як і Україну), що асоційовані відносини з ЄС несумісні з повним членством у Митному союзі.
XS
SM
MD
LG