Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії заявили, що сподіваються на асоціацію з ЄС разом зі вступом до Митного союзу


Президентський палац у Єревані, архівне фото
Президентський палац у Єревані, архівне фото
В адміністрації президента Вірменії Сержа Сарґсяна заявили в середу, що країна все ж сподівається парафувати угоду про асоціацію з Європейським союзом у той час, коли президент заявив про її вступ до Митного союзу під проводом Росії.

Як заявив Радіо Свобода голова адміністрації президента Віґен Сарґсян, Вірменія намагатиметься пристосувати передбачені угодою про асоціацію умови створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом так, щоб вони були сумісні з її членством у Митному союзі.

Якщо ж це буде неможливо, Вірменія готова продовжувати політичний діалог із ЄС, заявив він, відокремивши економічний і політичний аспекти цієї співпраці.

Посадовці Євросоюзу наразі офіційно не коментують оголошене у вівторок рішення президента Вірменії вступати до Митного союзу в той час, як досі Вірменія йшла курсом на європейську інтеграцію і наприкінці липня в основному завершила переговори про текст угоди про її асоціацію з ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі – очікували, що цю угоду парафують на саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві в листопаді.

Тим часом європейські політики нагадують, що асоціація з ЄС із зоною вільної торгівлі і повне членство в Митному союзі – «дві несумісні системи», як сказав у середу Лінас Лінкявічус, міністр закордонних справ Литви, яка зараз головує в Євросоюзі. Голова комітету з закордонних справ Європарламенту, євродепутат від Німеччини Ельмар Брок вже теж нагадував, що через юридичні обмеження неможливо одночасно і бути повним членом Митного союзу, і перебувати в асоційованих відносинах і мати зону вільної торгівлі з ЄС.
XS
SM
MD
LG