Доступність посилання

ТОП новини

Прогнози російського банку про валютну кризу в Україні об’єктивні – Пишний


Андрій Пишний
Андрій Пишний
Прогнози «Сбербанку Росії» про валютну кризу в Україні є «абсолютно точною оцінкою» ситуації в країні, заявляє народний депутат із фракції «Батьківщина» Андрій Пишний.

«Торгова війна з Росією, втрата конкурентних позицій і ринків на європейському напрямку – безумовно, це все впливає на стан стабільності фінансової системи, грошової одиниці. Тож висновки експертів оцінюю як об’єктивні. Тим більше, що на сьогодні фінансова стабільність і грошова національна валюта утримуються в першу чергу за рахунок ручного керівництва і за рахунок адміністративних заходів, таких, як паспортизація, ручне керування ліквідністю, ручне, абсолютно неадекватне стримування інфляції, які вбивають залишки українського експортного потенціалу», – сказав Пишний в коментарі Радіо Свобода.

За словами депутата, все це робиться виключно з політичних мотивів, «економічного підґрунтя під цим немає».

Крім того, Пишний згадав звіт Всесвітнього економічного форуму, опублікований напередодні, де Україна втратила 11 позицій в рейтингу конкурентоздатності і займає 84-у позицію. «Для порівняння: у 2008 році Україна займала 72-е місце. Тобто в рік розгортання фінансової кризи Україна була більш конкурентоздатною, ніж після трьох років постійного регулярного «покращення». Безумовно, це вплинуло на стан золотовалютних резервів, 2011 рік – майже 38 мільярдів, сьогодні Україна втратила понад 15 мільярдів золотовалютних резервів», – наголосив депутат.

Сьогодні ж член Спостережної ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник заявив Радіо Свобода, що цифри, які називає «Сбербанк Росії», прогнозуючи валютну кризу в Україні, є перебільшеними, і саме з політичних мотивів.

Російський банк «Сбербанк Росії» оприлюднив у вівторок аналітичний огляд, у якому заявив, що, за результатами червня цього року, в Україні відзначається ймовірність валютної кризи протягом наступних 12 місяців у 82 відсотки.

Як мовиться в аналітичному огляді Центру макроекономічних досліджень цього банку, який вчора цитували ЗМІ, зростання такої ймовірності триватиме й далі і протягом 2015 року впритул наблизиться до ста відсотків.

Прогнози банку для України найгірші з трьох розглянутих країн, серед яких також Білорусь і Казахстан.
XS
SM
MD
LG