Доступність посилання

ТОП новини

Брати Капранови презентували історію України в коміксах


У Києві презентували комікс із історії України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

У Києві презентували комікс з історії України

Київ – У Києві брати Капранови презентували книжку з історії України у коміксах. Видання має назву «Історія незалежності України» і охоплює період від найдавніших часів до 91-го року минулого століття. Малювати історію взялися шестеро художників із Рівного, Чернігова, Дніпропетровська, Вінниці, Миколаєва та Львова, серед них – фронтмен гурту Ot vinta Юрій Журавель.

Зробити історію України більш зрозумілою для дітей вирішили письменники Віталій та Дмитро Капранови. І видали мальовану «Історію незалежності України», що завершується 91-м роком. Книжка містить мапи, портрети історичних діячів і структуровану в таблиці хронологію, але більша її частина – комікси, які взялися втілювати художники з шести українських міст.

Автори зазначають: «Є в науковому середовищі таке прислів’я, що якщо ти не можеш прибиральниці за 5 хвилин пояснити, чим ти займаєшся, то ти сам не розумієш, чим ти займаєшся. І ми спробували так само підійти до історії. Це не історична праця жодним чином, ні з якого боку, це праця письменницька. Ми взяли відомі факти, просто виклали їх послідовно, так, щоб можна було зрозуміти і запам’ятати».

Одними з перших читачів «Історії незалежності України» стали автор Акту про незалежність Левко Лук’яненко та перший президент новітньої України Леонід Кравчук. Обидва прийшли на презентацію. Кажуть: книжка цікава не тільки дітям, а й дорослим.

Україна довго йшла до своєї самостійності, тривалий час була у складі інших держав, які тлумачили історію, як хотіли, зауважує Леонід Кравчук.

«Україна подається не як незалежність, розпочата у 91-му році. Різні люди тут жили, різні були періоди, але тут правильно сказано: держава завжди тут існувала – або велика, або маленька, або декілька, але вона існувала в Україні», – говорить він.

Цікаво, що історію українців подано в контексті історії інших народів – В’ятрович

Брати Капранови зізнались, що писали свою «Історію» не самі, а консультувались із фахівцями. Один із таких консультантів, колишній очільник архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив, що для нього книжка цікава, насамперед тим, що історія українців там подається в контексті з історіями інших народів.

У цей виклад історії України інтегровано історію кримських татар, чого справді бракує у багатьох книжках
Володимир В’ятрович
«У цей виклад історії України інтегровано історію кримських татар, чого справді бракує у багатьох книжках, і Крим та кримські татари залишаються поза українським наративом, – вважає В’ятрович. – А тут кримські татари інтегровані в український історичний наратив, і це дуже важливо».

Від сьогодні «Історію незалежності України» можна купити в книгарнях. Однак автори розповіли, що мають намір презентувати її ще раз – але разом з художниками, і вже налаштовані робити друге видання.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG