Доступність посилання

ТОП новини

ВСУ не розглядатиме скаргу Тимошенко про перегляд вироку – Вищий спецсуд


Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовився передати до Верховного суду справу про перегляд вироку екс-прем’єру Юлії Тимошенко в газовій справі.

«6 вересня 2013 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ розглянув заяву Тимошенко Юлії Володимирівни про перегляд вироку Печерського районного суду міста Києва від 11 жовтня 2011 року і прийняв рішення про відмову у допуску до провадження кримінальної справи щодо Тимошенко Ю.В. до Верховного Суду України», – повідомляє прес-служба Вищого спецсуду України.

За повідомленням, розглядаючи заяву, суд встановив: перегляд справи щодо Тимошенко Європейським судом з прав людини здійснювався тільки у межах перевірки законності обрання їй запобіжного (арешту) заходу під час судового розгляду справи, а не законності вироку суду в цілому. «Питання справедливості її кримінального переслідування не були предметом розгляду ЄСПЛ», – наголошується в повідомленні Вищого спецсуду.

Окрім цього, під час обрання Тимошенко запобіжного заходу суд першої інстанції керувався нормами кримінально-процесуального законодавства України, чинними на момент ухвалення рішення.

Також суд касаційної інстанції встановив, що наданий суду Тимошенко переклад російською мовою рішення ЄСПЛ від 30 квітня 2013 року в справі «Тимошенко проти України» не відповідав автентичному перекладу, зокрема щодо обставин, які мають істотне значення для правильного вирішення питання про допуск справи до провадження. «Зміст рішення ЄСПЛ викладено некоректно», – заявили в прес-службі суду.

У Вищому спецсуді зауважили, що автентичний переклад рішення ЄСПЛ Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ отримав у відповідь на запит до Міністерства юстиції України.

«На підставі автентичного перекладу колегією суддів встановлено, що усупереч твердженням заявниці усі встановлені ЄСПЛ порушення положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод пов’язані із вирішенням питань її арешту та тримання під вартою до засудження, а не з вирішенням кримінальної справи по суті», – йдеться в заяві.

У Вищому спецсуді додали, що також у рішенні ЄСПЛ відсутні приписи щодо конкретних індивідуальних заходів за результатами розгляду скарги Тимошенко.

«Постанова набрала законної сили з моменту її винесення та оскарженню не підлягає», – наголошується в повідомленні.

1 серпня захист Тимошенко подав до Верховного Суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути і скасувати вирок у газовій справі й відпустити екс-прем’єра на волю. Підставою для такого звернення стало рішення ЄСПЛ у справі «Тимошенко проти України», що набуло чинності 31 липня, в якому було встановлено низку порушень під час арешту екс-прем’єра у рамках розгляду газової справи.
XS
SM
MD
LG