Доступність посилання

ТОП новини

У Європі «поміняли» «Нашу Україну» на УДАР і критикують Кремль


Брюссель – Найвпливовіша політична течія Євросоюзу – Європейська народна партія (ЄНП) – у п’ятницю надала партії Віталія Кличка УДАР статус спостерігача. Натомість члени цієї європейської політичної сім’ї розірвали відносини з партією «Наша Україна». А перед цим учасники засідання Політичної асамблеї Європейської народної партії виступили із суворою критикою останніх шантажувань та маніпуляцій Кремля щодо країн «Східного партнерства».

Голова УДАРу Віталій Кличко під оплески європейських політиків-центристів отримав для своєї партії статус спостерігача у впливовій та найчисленнішій Європейській народній партії. Після цього він висловив переконання, що, «будуючи європейську країну, слід переймати досвід цінностей тих партій та політичних сил, які керуються найвищими сучасними стандартами щодо людини та закону».

У нас є багато чому повчитись у європейських партій
Віталій Кличко
«У нас є багато чому повчитись у європейських партій. Ми знаємо, що політика – це командна гра і бути гравцем у команді найбільшої в Європі партії, яка об’єднує багато представників різних країн, це почесно», – заявив на засіданні Політасамблеї ЄНП голова УДАРу.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Коментуючи позицію ЄНП, де засуджується шантажування Кремлем країн «Східного партнерства», Віталій Кличко сказав, що будувати відносини із сусідами слід із міркувань поваги, добросусідства та взаємної вигоди і ніяким чином не вдаючись до шантажу, маніпулювань та тиску.

Вірмени намагалися, щоб було і нашим, і вашим – Поживанов

Напередодні на закритому засіданні Політичної асамблеї Європейської народної партії точилися активні дискусії щодо політики Росії відносно сусідів, після якої ухвалили спеціальну резолюцію. Брав участь у ній і український політик-опозиціонер Михайло Поживанов, який сказав Радіо Свобода, що європейські «народники» непохитні щодо вибору між Митним союзом чи асоціацією з ЄС.

Імперська політика Москви недопустима щодо держав, які самою Росією визнані незалежними
Михайло Поживанов
«Краще було б Росії не втручатися у справи незалежних держав, – зазначає Поживанов. – Про це йшла мова: імперська політика Москви неприпустима щодо держав, які самою Росією визнані незалежними. Вірменська сторона намагалася поміняти ту різку частину резолюції, щоб було і вашим, і нашим. Але позиція (ЄНП) була тверда: або євразійський Митний союз, або асоціація із Євросоюзом».

Натомість партія «Наша Україна» була позбавлена статусу спостерігача в Європейській народній партії. Григорій Немиря, заступник голови «Батьківщини», що теж є серед спостерігачів, пов’язує це рішення з тим, що діяльність «Нашої України», за його словами, вже не відповідає тим принципам, що були задекларовані нею при вступі у 2005 році.

Тестом співпраці між «Батьківщиною» і УДАРом будуть вибори – Немиря

Щодо зближення «народників» із партією УДАР Григорій Немиря зауважив: «Це, безумовно, посилить нашу співпрацю («Батьківщини» та УДАРу – ред.) як всередині України, так і за її межами задля того, що всі тут і в Україні називають «європейською перспективою».

«Найближчим тестом цієї посиленої співпраці мають стати вибори у грудні на п’ять вакантних місць в одномандатних округах. Те ж саме, і навіть більшою мірою, стосується президентських виборів 2015 року», – додає він.

Водночас, заступник голови «Батьківщини» зауважив, що, виступаючи перед членами Європейської народної партії, він вкотре звернув увагу на те, що для підписанння угоди про асоціацію владі України все ще треба виконати три критерії. «Зокрема, критерії, що стосуються припинення політично мотивованого правосуддя, виконання якого лежить на президенті України», – зазначає Григорій Немиря.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG