Доступність посилання

ТОП новини

Малокомплектні школи закривають, щоб у селах не було людей?


Київ – Міністерство освіти закриває малокомплектні школи, посилаючись на необхідність забезпечити усім учням «доступ до якісної освіти» та оптимізацію використання коштів. Місцеві громади та батьки здебільшого проти закриття шкіл. А експерти пояснюють дії Міносвіти загальною політикою «очищення землі від селян», щоб землю можна було забирати за безцінь.

В Україні, за даними Міністерства освіти та науки, понад 4,5 тисячі малокомплектних шкіл, із них початкових – де навчається менше ніж 10 учнів – понад півтисячі. Міністерство освіти вважає, що ці школи треба закрити, а дітей возити на навчання до великих, добре оснащених шкіл. Експерти кажуть, що цього року така доля спіткала 161 школу.
Село на Харківщині відстояло закриття малокомплектної школи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Сьогодні стоїть завдання зробити так, щоб витіснити людей із села, щоб «можна було за безцінь забрати землю». Це і є головною причиною закриття малокомплектних шкіл, вважає колишній міністр освіти України, голова Громадської ради освітян і науковців України Станіслав Ніколаєнко.
Малокомплектні школи закривають, щоб у селах не стало людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:59 0:00

Школи можуть закриватися й з тих причин, що просто «хтось кладе око» на приміщення школи або територію, вважає правозахисник Василь Ковальчук.

Діти віддаленого полтавського мікрорайону Червоний Шлях вже пропустили перший тиждень навчання, бо їхні батьки вирішили не пускати їх до школи на знак протесту проти закриття початкової школи № 12.

У цій школі, розповідає Василь Ковальчук, чотири класи по 20 учнів. «Ця школа заснована у 1893 році при монастирі. Ця школа працювала навіть за часів фашистської окупації, а тепер ті, хто проводить антифашистські мітинги, школу закривають», – каже правозахисник.

Він пояснює, що школа є єдиним освітнім закладом мікрорайону, бо навіть клубу тут немає.

«Школу закривають без попередження й обговорення з громадою. Приїхали й вивезли все майно, зірвали стінні панелі, вимикачі, бойлери, які купували батьки. Батьки й спонсори придбали обладнання на 20 тисяч гривень за останній рік. Батьки не випускали навантажені авта, міліція відтягувала батьків. Наказу немає, рішення міської ради немає. На територію з гарним краєвидом уже хтось із влади поклав око. Чотири рази жителі району збирали збори й запрошували міського голову Мамая, який за рік до цього обіцяв, що школу не закриють. Начальник міськвно Дорохова 2 години переховувалася від батьків, а міський голова так і не з’явився на робочому місці протягом робочого дня. Зверталися й до голови держадміністрації пана Удовиченка. Він був ввічливий, але не щирий, він «раб лампи». Найгірше те, що дорога-серпантин до найближчої школи закрита, бо в аварійному стані. Батьки не вороги своїм дітям, тому розуміють, що діти не можуть тією дорогою їздити до школи, особливо в ожеледицю. Тому 1 вересня провели урок під стінами міськвиконкому», – сказав Василь Ковальчук у прямому ефірі програми «Ми разом».

Радіо Свобода звернеться до міської ради Полтави з інформаційним запитом щодо ситуації навколо початкової школи мікрорайону Червоний Шлях.

05.09.2013
На Прикарпатті кожна четверта школа малокомплектна

Освітяни кажуть: такі школи складно утримувати, а знання вони дають недостатні далі
05.09.2013
Боротьба за якісну освіту чи економія на дітях?

В Україні цього року закрито 161 школу у селах та містечках далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG