Доступність посилання

ТОП новини

Тричі у розшуку, тричі (не)винна?


У празькій в’язниці вже другий рік утримують громадянку Росії Тетяну Параскевич. Вона – опозиціонер, близька до кіл одного з лідерів опозиції в Казахстані Мухтара Аблязова. Вже другий рік Тетяна Параскевич намагається довести, що вона не провинилась перед законом, стільки ж часу карні органи трьох країн: України, Казахстану та Росії – стверджують протилежне, звинувачуючи Параскевич у присвоєнні значних сум грошей.

У травні минулого року 49-літня Тетяна Параскевич відпочивала в санаторії у Карлових Варах. Саме там на підставі запиту Інтерполу її затримали чеські правоохоронні органи. Від того часу минуло понад 15 місяців, та доля цієї жінки і досі не вирішена.

Тетяна Параскевич належить до тих, хто близько співпрацював з Мухтаром Аблязовим – одним із головних лідерів опозиції Казахстану. Проти нього, а також низки інших опозиціонерів оточення президента Нурсултана Назарбаєва розгорнуло справжнє полювання, пошуки активістів опозиційного руху розгортаються одночасно в кількох країнах. Так, в Іспанії затримали особистого охоронця Аблязова Олександра Павлова. В одному з готелів у Римі були затримані дружина і дочка Аблязова і всупереч відповідним правовим процедурам їх депортували до Казахстану.

А Чехія стала місцем, де розгортається боротьба за долю ще одного активного члена казахської опозиції – Тетяни Параскевич. Затриманій опозиціонерці також Україна виставила низку звинувачень, про що це Радіо Свобода розповіла чеський адвокат Параскевич Марина Махіткова.

«Українська сторона стверджує, що суб’єктом, якому завдала шкоди пані Параскевич (саме ця справа розслідування), є український «БТА Банк». Однак на нашу думку, так як розгортаються події й, зокрема, щодо участі в них пані Параскевич, тут зовсім не представлена юрисдикція України», – зазначає адвокат.

Як повідомляють чеські ЗМІ, українська сторона, так само, як казахська та російська, звинувачує Тетяну Параскевич у фінансових махінаціях і розтраті значних сум грошей.

Екстрадиція до України, Казахстану чи до Росії?

Навесні цього року, дізнавшись про намагання про екстрадицію в Україну, Параскевич подала заяву в Чехії про надання їй статусу політичного втікача, однак досі рішення не ухвалене.

«Досі ми не отримали ніякої відповіді – ні офіційної, ні неофіційної. Триває розслідування. Ми передаємо до Міністерства внутрішніх справ документи, потрібні для підтримки заяви про надання притулку. Однак досі міністерством не було ухвалене рішення – чи то позитивне, чи негативне», – каже адвокат Марина Махіткова.

Не чекаючи рішення чеських органів, на захист жінки виступила низка міжнародних правозахисних організацій, які вбачають у справі Тетяни Параскевич, зокрема, і в діях українських правоохоронних органів, політичні мотиви.

На бік Параскевич встали Amnesty International, чеська Гельсінська спілка, а також польський правозахисний фонд Otwarty Dialog («Відкритий діалог»). На думку голови цього фонду Людмили Козловської, викликає певну стурбоваість ставлення чеського Міністерства внутрішніх справ до цієї справи.

«Тетяна Параскевич уже понад рік у в’язниці. Ми тим дуже стурбовані. Ми висловили своє занепокоєння і намагались зустрітись з представниками Міністерства внутрішніх справ. Спочатку вони погодились, та через два дні нам взагалі відмовили у зустрічі», – зазначає Людмила Козловська.

Відтак три країни: Україна, Казахстан і Росія – об’єднали свої зусилля, щоб із однаковими звинуваченнями домогтися екстрадиції відомої казахської опозиційної активістки Параскевич.

Якщо казахська активістка не отримає політичного притулку в Чехії, тоді її неминуче чекає тюрма, чи то в Україні, чи Росії, чи в Казахстані.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG