Доступність посилання

ТОП новини

Від України на Оскар поїде «Параджанов»


Київ – Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України визначив фільм, який змагатиметься від України за номінацію на премію «Оскар» Американської кіноакадемії в категорії «Фільм іноземною мовою». Цим фільмом став «Параджанов».

«Який я український націоналіст? Я геній» – ця фраза є чи не найвідомішою у фільмі «Параджанов», який цього року змагатиметься від України за номінацію в категорії «Фільм іноземною мовою» на здобуття премії «Оскар». Щоб відзняти «Параджанова», у знімальної групи з України, Франції, Грузії та Вірменії (фільм знятий у копродукції) пішло 5 років. Продюсер та одна з режисерів Олена Фетісова пригадує, що найважче знімалося у колонії суворого режиму, де Сергій Параджанов був засуджений до 5-річного ув’язнення за гомосексуалізм, хоча в обвинувальному вироку були статті і «за спекуляцію», і «за український націоналізм».

«Важко було знімати в умовах колонії. Не просто тому, що це було організаційно складно, а тому, що там просто страшно. Можливо саме тому ці сцени викликають особливу реакцію глядачів, бо це реально і в реальних умовах знято. І там нема чим дихати. Можна собі уявити, чим там дихав Параджанов, людина, для якої воля була пріоритетом номер один», – пригадує Олена Фетісова.

Автори не довчили Параджанова – Фіалко

Глядачам не вдасться у фільмі побачити відомого режисера, якого всі очікували б побачити. Фільм повинна дивитися молодь, яка не знає взагалі ніякого Параджанова, кажуть автори стрічки. Натомість президент Українського Оскарівського комітету, кінорежисер Олег Фіалко саме за це й критикує роботу.

«Як на мене, недолік у тому, що автори не досить ретельно все це вивчили. Вони мали більше можливостей більш ширше і глибше розкрити проблеми того часу, проблеми митця взагалі, митця і влади. Сам Параджанов – особа достатньо харизматична. Якщо сублімувати його життя, вчинки, то там не треба драматурга. Їх просто можна збити і всі б рота розкрили. А автори пішли іншим шляхом», – зауважує Фіалко.

57% фінансування стрічки, а це близько 11 мільйонів гривень – гроші української сторони. Цю суму «Параджанов» виграв у конкурсі на отримання державного фінансування (пітчингу) у 2011 році. Саме це і стало визначальним фактором у боротьбі з Францією, фінансування якою фільму склало 23%, за право висувати його на одну з оскарівських номінацій. Змагався «Параджанов» зі ще двома стрічками-фіналістами: «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової і «Хайтарма» режисера Ахтема Сейтаблаєва. Зі всіх поданих на конкурс лише ці три стрічки повністю відповідали вимогам американського оскарівського комітету.

Щоб опинитися в числі кінцевих номінантів на премію «Оскар», стрічка – серед фільмів інших країн – має пройти подальший відбір, а кінцевий список номінантів оголосять у США 16 січня 2014 року.

Світова прем’єра фільму «Параджанов» повинна була відбутися на Канському фестивалі, але його у Канни не відібрали. Натомість його прем’єра відбулася на ще одному з престижних міжнародних кінофестивалів в Карлових Варах. Подивитися стрічку також вже змогли українські глядачі на цьогорічному кінофестивалі в Одесі, де він отримав приз «Золотий Дюк» за Кращий український повнометражний фільм. А в повноцінний прокат для широкого загалу у кінотеатрах фільм виходить 26 вересня.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG