Доступність посилання

ТОП новини

Проти автора «Капіталу» повстали підприємці Дніпропетровська


Меморіальна дошка Олександрові Полю у Дніпропетровську
Меморіальна дошка Олександрові Полю у Дніпропетровську
Дніпропетровськ – Відмовитися від імені Карла Маркса у назві центрального проспекту Дніпропетровська пропонує місцева громадська організація підприємців. «Червону» назву підприємці хочуть замінити іменем Олександра Поля, відомого місцевого мецената 19-го століття, підприємця, першовідкривача залізних руд. На підтримку цієї ініціативи зібрали понад півтисячі підписів напередодні Дня міста. Однак міська влада з пересторогами ставиться до ініціативи, заявляючи, що побоюється протестів з боку лівих сил. А незалежні експерти попереджають: ідею реально втілити в життя, але це буде досить дорого для міського бюджету.

Олександра Поля звуть людиною, яка «оживила край і воскресила Катеринослав». На думку істориків, його внесок у розвиток регіону неоціненний. Український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат, активний громадський діяч. 15 років свого життя він віддав детальному вивченню залізних руд Криворіжжя і доведенню їхнього промислового значення.

Присвоєння його імені центральному проспекту Дніпропетровська, на якому, до речі, стоїть і історичний музей, заснований Полем, ініціювали підприємці. Ідея знайшла підтримку в мистецькому та науковому середовищі, серед істориків, краєзнавців.

Дніпропетровський письменник, автор книг про Олександра Поля Володимир Платонов каже: те, що в місті за радянських часів позбулись вулиці Поля та імені Поля в назві заснованого ним музею – це історична несправедливість.

«Я багато разів звертався і до обласних інстанцій, і до міських: давайте відродимо ім’я Поля, – але це все кануло в Лету. Можливо, зараз, коли приєднається багато людей, ми якось відзначимо внесок Поля, те, що він зробив для міста й області, можливо, буде відновлене його ім’я», – зазначає письменник, дослідник біографії Поля.
Пам’ятник на могилі академіка Дмитра Яворницького стоїть на центральному проспекті імені Карла Маркса
Пам’ятник на могилі академіка Дмитра Яворницького стоїть на центральному проспекті імені Карла Маркса

Поль як «компромісна фігура»

Ініціативу з перейменування проспекту Карла Маркса на проспект Поля наразі підтримали й дніпропетровські націоналісти. Багато років поспіль вони відстоювали ідею присвоєння проспектові зовсім іншого імені – Дмитра Яворницького. Але тепер згодні на компроміс, аби лише позбутись Карла Маркса і зрушити з мертвої точки процес зміни «червоних» назв у місті, сказав у коментарі Радіо Свобода керівник обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

«Поль – це нібито така нейтральна фігура, яка, можливо, нарешті дасть змогу владі перейменувати. Треба ж якось зрушувати, бо ми скільки вже товчемося, а перейменувати не можемо. Сподіваємось, що нарешті цей камінь зрушиться. Та Поль, власне, і заслужив. Його мати була з відомого козацького роду, з Полуботків, українська традиція в нього була. Наша ініціатива свого часу була – імені Яворницького зробити цей проспект, але вона була відкинута владою. Ми ще пропонували зробити цей проспект проспектом Свободи, але це теж не вдалось», – зауважує партієць.

У міській раді до ініціатив щодо перейменування проспекту ставляться обережно. Міський голова Іван Куліченко заявив: сам він ідею підтримує, але передбачає невдоволення лівих сил. Він також сказав, що треба буде ще вивчити думку жителів Дніпропетровська.

«Щодо перейменування проспекту Карла Маркса можу сказати, що ми будемо проводити опитування серед городян. Тоді й вирішимо, як саме називатиметься центральний проспект», – сказав Іван Куліченко.

Піар-хід?

Тим часом незалежні експерти попереджають: ідею з перейменуванням цілком реально втілити в життя, але фінансовий тягар ляже на міський бюджет. Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов не виключає: ідея, що активно обговорюється напередодні Дня міста, після свята може загальмуватись.

«Ця ідея потребує грошей. А гроші звідки будуть братися, з міського бюджету? Міський голова цього року не раз вказував на те, що місцевий бюджет залишають на голодному пайку. Ось з цієї точки зору – наскільки доречно цим займатись, наскільки доречно гратись у перейменування? Будуть певні незручності для людей. З цієї точки зору, це можна розцінити як піар-хід. З іншого боку, безперечно, Поль – видатна фігура, що потребує вшанування», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.

Олександр Поль (1832–1890) був археологом, письменником, громадським діячем, а найголовніше – підприємцем, який фактично сприяв перетворенню козацьких поселень та імператорської резиденції на індустріальний центр Подніпров’я.

У 1880 році Поль разом з французьким підприємцем Талабо заснували у Парижі акціонерне товариство з капіталом у 5 мільйонів франків для розробки родовищ руди в Криворізькому басейні. Товариство випустило 10 тисяч акцій по 500 франків кожна, вони були розкуплені в Парижі упродовж доби – за 24 години.

У Дніпропетровському національному музеї наразі зберігаються особисті речі Олександра Поля: герб роду Полів і печатка, фото родини Поля, його портфель, який побував у багатьох європейських країнах разом з господарем у пошуках інвестицій для промислової розробки залізної руди та будівництва металургійних заводів – у Франції, Бельгії, Німеччині.

Олександр Поль – перший почесний громадянин Катеринослава (нині Дніпропетровськ).
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG