Доступність посилання

ТОП новини

Femen судять у Парижі за зазіхання на релігію та матеріальну шкоду


Суд над FEMEN
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Суд над FEMEN

Париж – Дев’ять представниць руху Femen у п’ятницю в Парижі постали перед судом. Звинувачення пов’язані з проведеною у лютому акцією в соборі Паризької Богоматері, що мала на меті topless реакцію на відмову від папського престолу Бенедикта XVI. Тим часом «феменістки» називають цей суд «полюванням на відьом у дусі католицької інквізиції».

Мова йде про маніфестацію у звичній для Femen манері, здійснену останньої зими в найвідомішому кафедральному соборі французької столиці. З написами на грудях та спинах «Ні гомофобії» чи «Bye-Bye Benoît» дівчата передусім привернули увагу численних туристів биттям палицями по нових дзвонах, що тоді перебували у соборі.

У п’ятницю адвокат Femen Патрік Клуґман звернувся до суду з вимогою перенести розгляд справи. Аргументи такого кроку полягають у тому, що захистові необхідна додаткова інформація щодо насилля, якого зазнали активістки від охоронців собору. Внаслідок цих дій деякі з учасниць акції були змушені деякий час перебувати у відпустках за станом здоров’я.

Нас звинувачують у пошкодженні дзвонів, але наші груди для цього недостатньо гострі та міцні
Інна Шевченко
Нині голова руху Інна Шевченко каже, що про розкаяння чи шкодування щодо вчиненого не може бути й мови. «Нас звинувачують у пошкодженні дзвонів, але наші груди для цього недостатньо гострі та міцні», – каже вона. У своєму твітері Шевченко пише, що «феменістки» мали цілковите право на блюзнірство.

Характерно, що нещодавно саме Інну Шевченко обрали французи як одну з моделей для створення нового обличчя Маріанни, яка є популярним національним символом Французької Республіки.

Охорона собору Паризької Богоматері діяла брутально – активістка руху

Втім, як і кожного разу, протягом акції у кафедральному соборі дівчат затримала охорона. Одна з учасниць Марґаріт Стерн зазначає, що поводження з ними було надміру брутальним.

Мене відтягнули в темний кут, і один з охоронців Собору скористався цим, щоб кинути мене обличчям на підлогу, і я втратила частину зуба
Марґаріт Стерн
«Мене відтягнули в темний кут, і один з охоронців Собору скористався цим, щоб кинути мене обличчям на підлогу, і я втратила частину зуба. Мова йде про справжнє «полювання на відьом», бо собор Паризької Богоматері нас атакує за богозневагу», – каже представниця французького осередку Femen.

Тим часом мер Парижа Бертран Деланое також висловив свою думку. Він каже, що шкодує з того приводу, що тоді сталася акція, яка «нівелює благородну боротьбу за рівність жінок та чоловіків, а також вражає почуття численних віруючих».

Адвокат представників кафедрального собору Лорен Дельвольве також наголошує на моральному боці справи.

Крім матеріальної шкоди, є ще й очевидна моральна шкода
Лорен Дельвольве
«Крім матеріальної шкоди, є ще й очевидна моральна шкода. Той факт, що маніфестація була націлена проти католицької церкви та ще й у релігійній споруді, – це зазіхання на мораль і її приниження. Тому треба вимагати відшкодування», – каже захисник собору Паризької Богоматері.

Настоятель собору Паризької Богоматері просить 1 євро компенсації

Відшкодування може бути доволі значним: за французькими законами, за скоєне порушницям загрожує ув’язнення до 5 років та штраф у розмірі до 75 тисяч євро. Тим часом настоятель собору, архієпископ Патрік Жакен вимагає відшкодування матеріальних збитків у розмірі 6 тисяч євро та символічного одного євро компенсації за завдану моральну шкоду. Експерти кажуть, що у подібних випадках суд здебільшого схиляється до суто матеріального відшкодування.

У судовому залі Паризького палацу правосуддя протягом розгляду справи Femen були запроваджені особливі заходи безпеки з огляду на те, що активістки феміністичного руху можуть і там провести одну зі своїх провокаційних акцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG