Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада погодила сланцеву угоду


Депутати Івано-Франківської обласної ради на сьогоднішній сесії підтримали проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олеського родовища, між державою Україна, компанією Chevron і ТОВ «Надра Олеська».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, 62 депутати проголосували «за», один «проти» і 11 утрималося.

На першій сесії 20 серпня прикарпатські депутати не погодили первинний проект угоди і подали майже 150 зауважень і пропозицій до Кабінету міністрів України.

Наприкінці серпня в область надійшов доопрацьований текст угоди. За словами заступника голови обласної держадміністрації Руслана Гусака, повністю врахували 14 пропозицій і застережень робочої комісії, 35 – частково.

За повторний розгляд питання і про скликання позачергової сесії звернулися 40 депутатів від семи депутатських фракцій.

На початку сесії голова фракції ВО «Свобода» Василь Попович зачитав заяву про «відвертий тиск і тотальний політичний шантаж» на депутатів-свободівців, зокрема чутки про вимагання 450 мільйонів доларів від компанії Chevron. На знак протесту 18 членів фракції «Свобода» відмовилися взяти участь в позачерговій сесії. Голова обласної ради свободівець Василь Скрипничук продовжував вести сесію, однак повідомив, що за новий текст проекту угоди голосувати не може.

У роботі сесії знову взяв участь міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Він наголошував, що «видобуток сланцевого газу – це крок до незалежності України». Міністра підтримав і Герой України Юрій Шухевич, який теж приїхав до Івано-Франківська. За словами сина головнокомандувача УПА, «або ми петлю газову зі своєї шиї скинемо, або вона нас затягне на смерть, нашу економіку».

Прикарпатські депутати знову висловлювали свої побоювання щодо екологічних ризиків і економічних сумнівів, особливо вимагаючи законодавчих гарантій отримання 10% прибуткової продукції. Більшістю проголосували на підтримку нового тексту сланцевої угоди.

В Івано-Франківській обласній раді 114 депутатів, в позачерговій сесії взяв участь 81 депутат.

Перед початком сесії під стінами обласної держадміністрації відбувся пікет проти сланцевого газу. Люди тримали в руках плакати з надписами «За сланцевим газом в Межигір’я, а не у Тлумач», «Сланцеві депутати – лакеї Януковича-Азарова-Вишиванюка».
XS
SM
MD
LG