Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Азарова вдає, що має проект Держбюджету – опозиція


Київ – Кабінет міністрів не має проекту державного бюджету на наступний рік, хоч і заявив про його затвердження та реєстрацію у Верховній Раді, переконують в опозиції. Також депутати з меншості заявляють, що уряд не виконує цьогорічного бюджету і заборгував 1 мільярд гривень за соціальними виплатами. Урядовці ж запевняють, що боргів не мають, а у затримці проекту Держбюджету-2014 винен парламент.

В опозиції заявляють, що Кабінет міністрів не виконує видаткової частини державного бюджету цього року. Під час години запитань до уряду у Верховній Раді депутати від «Батьківщини» Олександра Кужель і Людмила Денисова звернулися до першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова. Вони зазначили, що вже кілька місяців не виплачується допомога з безробіття, збільшується заборгованість із зарплати у бюджетній сфері, а також не виплачуються лікарняні. Крім того, за словами Кужель, депутати так і не дізналися про зміст проекту держбюджету на наступний рік.

Заборгованість в 1 мільярд по заробітній платі, мільярд соціальних виплат по лікарняних, 217 мільйонів жінкам, які народили дітей?
Олександра Кужель
«Як планувати підприємницьку діяльність, якщо не знаєш ваших планів. Що ми почули? Порожню промову! Скажіть мені, будь ласка, Сергій Геннадійович, як ви будете погашати заборгованість в 1 мільярд по заробітній платі, мільярд соціальних виплат по лікарняних, 217 мільйонів тільки жінкам, які народили дітей?» – наголошує Кужель.

Арбузов обіцяє ще покращити ситуацію

Сергій Арбузов запевняє, що уряд не має заборгованості із зарплат у бюджетній сфері та щодо соціальних виплат.

«Що стосується виконання бюджету 2013 року, то рік ще триває і ми працюємо у тих умовах, які маємо. Ми будемо працювати в тих умовах, які є сьогодні, в умовах торговельних відносин з нашими партнерами, в ситуації, коли розгортається світова криза. Я впевнений, що всі ті наші напрацювання, які є, до кінця року залишився час, я впевнений, що ми будемо ситуацію покращувати», – каже Арбузов.

Щодо бюджету наступного року, Сергій Арбузов нагадав, що Кабінет міністрів оприлюднив основні макроекономічні показники: дефіцит 2,7 відсотка, зростання валового внутрішнього продукту на 3 відсотки та інфляція 8 відсотків.

Різаненко: якщо бюджет є, покажіть його

Водночас перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський визнав, що уряд не може остаточно сформувати бюджет на 2014 рік, зокрема його дохідну і витратну частини, у зв’язку з тим, що парламент ухвалив нові закони, які, з одного боку, збільшують доходи, а з іншого – вимагають додаткового фінансування з бюджету. Відповідаючи на запитання депутатів, він також запевнив, що гривня надалі залишатиметься стабільною.

«Ми бюджетною своєю політикою не впливаємо негативно на курсову політику», – зауважив Мярковський.

В опозиції ж нагадують, що Кабінет міністрів заявив, що сформував проект Держбюджету-2014, затвердив і зареєстрував у Верховній Раді. Весь цей процес був сфальшований, вважає член парламентського бюджетного комітету, депутат від УДАРу Павло Різаненко.

Бюджету не існує. Але найжахливіше те, що уряд при цьому імітує, а пан Рибак підігрує, наче б то бюджет десь є
Павло Різаненко
«Бюджету не існує. Але найжахливіше не те, що його не існує, а те, що уряд при цьому імітує, а пан Рибак підігрує, наче б то бюджет десь є. Наче б то його затвердив Кабмін. Він наче б то зареєстрований у Верховній Раді. Я написав звернення до Рибака, щоб мені надали копію того, що сюди поступило. Чекаю на відповідь. Але мені неформально кажуть: «Що ти чекаєш, якщо ніякого бюджету не було?» Якщо бюджет є, покажіть його! Це не секрет, це публічний документ!» – заявляє Різаненко.

Представники Кабінету міністрів залишили сесійну залу Верховної Ради під уже традиційні вигуки «Ганьба!» депутатів від «Свободи».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG