Доступність посилання

ТОП новини

Електронні книги лікують


Жанна Безп’ятчук

Київ – Електронні книги допомагають побороти дислексію – нездатність опанувати навички читання текстів. Це вдалося з’ясувати американським ученим. А ось біологи відкрили новий спосіб визначення речовин, які можуть протидіяти хвороботворним бактеріям. Це може бути першим кроком до віднайдення ефективних антибіотиків для старих та нових інфекційних хвороб. Також наука цього тижня обговорювала, як здоровий спосіб життя змінює гени та зупиняє старіння клітин.

Електронні книги не лише зручні для пересічного читача, але й корисні для тих, кому складно опанувати навички читання текстів. На це у своєму дослідженні вказують учені з Смітсонівського інституту в США.

Дислексія або нездатність навчитися читання текстів – це може звучати мало не як діагноз чи вирок. Хоча насправді не має стосунку до розвитку інтелекту людини. Нейропсихолог Кетлін Бергесон (Kathleen Bergeson) пояснює, що труднощі з опануванням навичок читання мають від 10 до 20 відсотків учнів і студентів. Для того щоб їм допомогти, потрібно змінювати підходи до викладання. Саме електронні книги могли б дати шанс таким людям подолати свої проблеми.

«Багато цих дітей вирішують не продовжувати навчання, хоча вони інтелектуально чудово розвинені, мають власні зацікавлення й знають, чого хотіли б прагнути. Але просто потрібно занадто багато зусиль з їхнього боку», – пояснює експерт.

Так, дослідники встановили, що менша кількість слів у рядку, властива е-книгам, допомагає людям із дислексією швидше й легше прочитувати та краще розуміти написане. Адже дислексія у багатьох випадках є наслідком браку візуальної уваги, коли читачу важко зосередитися на окремих літерах у слові чи на словах у рядку. Літери можуть немовби товпитися в очах людини. Саме тим, хто має такі труднощі, можуть допомогти електронні книги. Якщо дислексію спричинює щось інше, то традиційні книги все ж таки є зручнішими для опанування навичок читання, запевняють експерти.

Здоровий спосіб життя зупиняє старіння клітин та оновлює гени

Здоровий спосіб життя може не лише покращити його якість, але й зупинити старіння клітин та оновити гени людини. Таких висновків дійшли вчені, що досліджували вплив здорового харчування й занять спортом на людський організм на клітинному рівні.

Доктор Дін Орніш (Dean Ornish) із Дослідного інституту превентивної медицини в місті Саусаліто, штат Каліфорнія, очолював цей дослідницький проект. Він переконаний, що людина спроможна керувати власними генами.

«Часто люди говорять: «А що я можу зробити? Це все мої гени». Насправді ви можете зробити багато. Ми встановили, що лише три місяці змін у способі життя позитивно вплинули на понад 500 генів. Зокрема йдеться про те, що гени, які запобігають хворобам, немовби запрацювали, а гени, які їх спричинюють, «вимкнулись». Це стосується і генів, які викликають рак. А якщо ви змінити на краще власні гени, то зможете передати більше життєвої сили й власним дітям», – пояснює вчений.

Дослідники сфокусувалися на теломерах, кінцевих ділянках ДНК, які відіграють роль її буфера. При поділі клітин вони немовби захищають хромосоми від пошкоджень. Чим довше живе людина, тим меншими стають ці захисні буфери в її клітинах. Вони спалюються, мов свічки. Але відтепер відомо, що ці свічки можуть відтворюватися та яскраво горіти до глибокої старості, якщо людина вестиме здоровий спосіб життя.

Вчені шукають пеніцилін 21-го століття

Біологи відкрили нові методи визначення речовин, які могли б правити за антибіотики. Це дарує людству надію на те, що будуть віднайдені ліки для протидії хвороботворним бактеріям, перед якими безсилі всі нині відомі антибіотики. Про це йдеться в дослідженні вчених із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Їхнє відкриття набуває неабиякої актуальності, адже впродовж останніх 25 років інфекційні бактерії спромоглися виробити опірність до багатьох антибіотиків, включно з пеніциліном. Водночас, нових ліків з’являється щодалі менше. Приміром, медиків приголомшив випадок, коли пацієнти американської клініки почали масово хворіти на пневмонію, спричинену бактерією Klebsiella, розповідає онлайн-видання Science Daily. Це трапилося попри суворі санітарні та превентивні заходи.

Для того щоб визначити, які саме молекули можуть перемогти небезпечну бактерію, потрібні довгі місяці кропіткої праці. Натомість лікарі, аби врятувати людське життя, мають часто вирішувати, як лікувати хворого, впродовж годин. Метод визначення антибіотиків та опису їх властивостей, відкритий американцями, саме й даватиме змогу приймати швидкі й точні рішення. Втім, визначити речовину – це лише пів справи. Далі вчені мають обґрунтувати потребу в масовому комерційному виробництві певного типу антибіотиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG