Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки вирушають у похід проти піратів


На фрегаті «Гетьман Сагайдачний» завершилася підготовка до антипіратських операцій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

На фрегаті «Гетьман Сагайдачний» завершилася підготовка до антипіратських операцій

Флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» готовий до участі в міжнародних антипіратських операціях у світовому океані. Про це заявив у понеділок в Севастополі командувач Військово-морських сил України адмірал Юрій Іл’їн. Очікується, що уже у вівторок зранку корабель з вертолітною групою, командою спецпризначення і похідним шпиталем на борту вийде спершу до Середземного моря, а потім візьме курс на Аденську затоку в Індійському океані.

Бійці групи спеціального призначення з криками і гуркотом востаннє відпрацьовують елементи доглядової операції. У загоні – лише офіцери та контрактники, яких більш як пів року готували у Навчально-тренувальному центрі морських операцій ВМС України. Їм вже доводилося це робити кілька років тому під час операції НАТО «Активні зусилля» в Середземному морі, тепер на них чекають південні широти – Аденська затока та узбережжя Африканського Рогу.
У лютому нинішнього року міністр оборони України Павло Лебедєв та очільник НАТО Андерс Фоґ Расмуссен уклали угоду про участь українських військових в операції Північноатлантичного альянсу «Океанський щит». 19 вересня Верховна Рада України ратифікувала цей документ. Втім, щоб повністю приєднатися до багатонаціональних антипіратських сил, необхідне ще підписання президентського указу і схвалення його парламентом.
Андрій Тарасов
Андрій Тарасов

Українські моряки в цьому не сумніваються, каже командир національного контингенту в операції контр-адмірал Андрій Тарасов. Протягом двох найближчих тижнів вони відпрацюють технічні деталі в базі НАТО Суда-Бей в Середземному морі, а вже в перші дні жовтня «Гетьман Сагайдачний» з доглядовою групою, вертольотом і невеликим польовим шпиталем на борту має прибути у Джибуті.

За словами адмірала, корабель та військовослужбовці українського контингенту виконали всі завдання, пов’язані зі сертифікацією за стандартами НАТО. «На нинішній час корабель підготовлений, контингент сформований і готовий до виконання завдань», – повідомив контр-адмірал Андрій Тарасов.
Сергій Щербаков
Сергій Щербаков

Екіпажем вертольота Ка-27, що базуватиметься на борту фрегата, командує майор Олександр Сурайкин – один із найдосвідчиніших пілотів на українському флоті. За словами заступника командира вертолітного загону майора Сергія Щербакова, той має значний досвід участі у складі екіпажу «Гетьмана Сагайдачного» в антипіратській операції «Активні зусилля» і багато разів вилітав із бійцями спеціального призначення на заходи з огляду підозрілих кораблів в Середземномор’ї.

Зиск перевершить усі витрати – експерти

Після завершення усіх формальностей, із нового 2014 року «Гетьман Сагайдачний» із доданими підрозділами перейде до виконання антипіратської операції Європейського союзу «Аталанта», яка проходитиме в тому ж районі і з подібними цілями.
Роман П’ятницький
Роман П’ятницький

Українські військові у взаємодії з оперативними штабами НАТО і збройних сил ЄС супроводжуватимуть гуманітарні конвої, проводитимуть доглядові операції та розвідку. «Це попередження дій піратів, знаходження їхнього місця перебування, проведення розвідки з виявлення місць базування, діяльності і забезпечення піратів в Аденській затоці», – зазначив командир фрегата капітан другого рангу Роман П’ятницький. Він каже, що моряки від цього піврічного плавання отримають неоціненний досвід справжньої бойової служби.

Як повідомив прес-центр командування українського флоту, участь національного контингенту в обох операціях повністю фінансує Україна. З державного бюджету на це в нинішньому році буде виділено понад 90 мільйонів гривень, а наступного – майже 86 мільйонів.

Експерт із судноплавства, редактор інформаційного порталу BlackSeaNews Андрій Клименко каже, що зиск, як в іміджевому плані для країни, так і від того, що українські військові моряки отримають цінний досвід, а цивільні моряки і вантажні судна – серйозний захист, перевершить ці витрати.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG