Доступність посилання

ТОП новини

Реверсу газу зі Словаччини до домовленостей з «Газпромом» не буде – посол ЄС


Ян Томбінський
Ян Томбінський
Словаччина не відкриє реверсного потоку газу до України, не маючи попередніх домовленостей про такий реверс з постачальником газу – російським монополістом «Газпромом». Про це повідомив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

«Словаччина не має цілковитої ясності і можливості для відкриття реверсну до України без домовленостей з «Газпромом», який постачає цей газ», – сказав Томбінський.

При цьому, за словами посла ЄС, погодити реверс необхідно з усіма учасниками процесу. «Із цієї сторони є Росія й Словаччина – «Газпром» і словацький оператор – необхідно з ним це погоджувати», – сказав він.

«Нафтогаз» очікує рішення питань з реверсних поставок газу з Європи через Словаччину й Румунію до кінця 2013 року. Міністр енергетики й вугільної промисловості Едуард Ставицький раніше заявляв, що про ці поставки можуть домовитися восени.

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу з листопада 2012 року. Перші реверсні поставки газу Україна отримала від німецької компанії RWE через територію Польщі. У квітні почалися постачання газу з Угорщини.

За даними Міністерства енергетики України, словацький маршрут може забезпечувати Україну 20 мільярдами кубометрів реверсного газу щорічно.
XS
SM
MD
LG