Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці є не лише серед жертв, але й серед нападників у Кенії


Кенійські солдати ховаються за укриттям біля торгового центру захопленому терористами, Найробі, 23 вересня 2013 року
Кенійські солдати ховаються за укриттям біля торгового центру захопленому терористами, Найробі, 23 вересня 2013 року
Спецслужби та міністерства закордонних справ низки західних країн перевіряють повідомлення, що у Найробі, де ісламісти кілька днів утримували торговельний центр, громадяни західних країн були не лише серед жертв, але й серед терористів.

«Британська жінка серед ісламістів, які убили понад 60 людей у Найробі» – такий був заголовок дня Британської телерадіомовної корпорації. Однак офіційні представники у Лондоні досі не мають точних даних і не беруться підтверджувати цих повідомлень. Але інформація надійшла з серйозного джерела – від міністра закордонних справ Кенії. Аміна Мухамед спілкувалася з американською телемережею PBS.

«Нам треба тісніше співпрацювати з усіма, але особливо з урядами США та Британії. Бо, як ви знаєте, і жертви, і злочинці походять із Кенії, з Британії та Сполучених Штатів… З інформації, яка у нас є, це два або три американці, і я досі чула про одну британську жінку. Я думаю, що вона робила таке багато разів і раніше», – сказала представниця кенійського уряду в той час, як військові її країни і далі перевіряли будівлі престижного торговельного комплексу, де упродовж чотирьох днів відбувалася трагедія.

Терористи без батьківщини

Зараз вважають, що загалом нападників було 10 або 15. Участь іноземців і, зокрема, вихідців із західних країн, а також навернених в іслам, приваблює особливу увагу.

Приклади британців, які не раз виявлялися причетними до кривавих нападів, засвідчують, що радикалізація переважно молодих чоловіків відбувається вдома – далеко від тих регіонів світу, які асоціюються з ісламізмом та війною.

Крім того, пересування таких людей відбувається не лише в одному напрямку. Учасники воєн під релігійними та іншими гаслами повертаються у ті країни, звідки вони походять, і, очевидно, можуть бути каталізаторами подальшої радикалізації у суспільстві.

У низці терактів у Британії були задіяні саме люди, які народилися у цій країні. Більшість із них були пов’язані з ісламом через своє походження, і багато побували у таких країнах, як Пакистан чи Афганістан, де їх навчали й налаштували на ідеологію.

Дуже помітними є також випадки навернення в радикальний іслам. Аналізуючи перші повідомлення з ісламістських джерел про події у Найробі, британські фахівці одразу ж наголошували, що стиль та характеристики англійської мови деяких повідомлень вказували на те, що автори заяв зростали у Британії.
Кенія: в торговому центрі Найробі відновилася стрілянина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG