Доступність посилання

ТОП новини

Влада Харкова скасувала рішення про встановлення меморіальної дошки Шевельову


Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Депутати Харківської міської ради проголосували за скасування рішення від 2011 року про встановлення меморіальної дошки мовознавцеві Юрію Шевельову, відкривши таким чином шлях до демонтажу дошки.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, 65 депутатів міськради проголосували «за», чотири депутати були «проти», троє утрималося.

Тим часом, один з депутатів «Батьківщини» заявив, що помилково проголосував за скасування постанови і попросив провести повторне поіменне голосування, але йому в цьому відмовили.

Обґрунтовуючи необхідність голосування, міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що органи муніципалітету отримали низку звернень від антифашистського комітету Харківщини, громадських ветеранських організацій і мешканців будинку по вулиці Сумській, 17, де була встановлена меморіальна дошка, які висловлювали незгоду, обвинувачуючи Шевельова в пособництві нацистам.

У п’ятницю питання про законність встановлення дошки ще розглядатиме Дзержинський райсуд Харкова за позовом антифашистського комітету.

Дошку встановили на одному з харківських будинків ще на початку вересня, однак наразі до її встановлення має претензії місцевий антифашистський комітет. Представники цієї організації заявляють, нібито Шевельов у 1940-ві роки співпрацював із нацистами в окупованому Харкові.

Попри спростувальні заяви низки дослідників, харківський мер Геннадій Кернес доручив міськраді зʼясувати це питання.
XS
SM
MD
LG