Доступність посилання

ТОП новини

За злочин міліціонерів зі Врадіївки відповідав би таксист, якби не розголос – адвокат


Київ – Врадіївських міліціонерів та їхнього спільника-таксиста, обвинувачених у жорстокому побитті й зґвалтуванні жительки селища Ірини Крашкової, суд залишив під вартою. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив адвокат постраждалої Євген Стельмах після підготовчого судового засідання. За його словами, лише суспільний резонанс, якого набула справа, дає можливість сподіватися на справедливе покарання колишніх правоохоронців.

– Пане Стельмах, що відбувалося у судовому засіданні?

– Було підготовче засідання Первомайського районного суду. Склад суду: три жінки, запасний суддя також жінка. Вирішувалося, чи можливо призначити справу до розгляду по суті. Судова зала була повністю заповнена людьми. Дехто прийшов на підтримку потерпілої Ірини Крашкової, частина людей – це були родичі та знайомі самих обвинувачених.

– На якому покаранні для обвинувачених наполягають адвокати постраждалої?

Будемо вимагати довічного позбавлення волі для всіх обвинувачених
– І потерпіла, і ми, як її представники, будемо вимагати довічного позбавлення волі для всіх обвинувачених.

– Яку позицію займає захист підсудних?

– Захисники висловлюють свою позицію, аргументуючи тим, що немає жодного доказу, який би підтверджував участь вказаних осіб у вчиненні злочину. Вони просять змінити запобіжний захід. Якщо немає доказів участі обвинувачених у вчиненні злочину, то, на мою думку, доцільно було б просити не про зміну запобіжного заходу, а про скасування запобіжного заходу. Але чомусь адвокати просили саме про зміну запобіжного заходу.

– Чи не заважає судовому розгляду широкий суспільний резонанс, якого набула ця справа?

Якби не було розголосу, все б повісили на Рабіненка, і один таксист відповідав би за злочин, який вчинили, фактично, інші особи
– Якби не було такого розголосу, якби не було такого резонансу, якби громадськість і преса не піднялися, то, звичайно, ця справа могла б закінчитися дуже трагічно для самої Ірини і для підсудного Рябіненка. Якби не було розголосу, все б повісили на Рабіненка, і один таксист відповідав би за злочин, який вчинили, фактично, інші особи.

– Як почувається постраждала Ірина Крашкова?

– Для неї все це, звичайно, повторні переживання того, що з нею відбулося. Вона морально дуже сильно переживає. Фізичний стан? Їй важко, тому що вона ще не одужала повністю. Вона готується до операції, тому стан дуже важкий. Вона навіть заявила клопотання суду, щоб відповідати з місця, сидячи, щоб не вставати. Суд задовольнив це клопотання.

– Пане Стельмах, як Ви бачите подальші перспективи судового розгляду у справі врадіївських міліціонерів?

Доказів, які є у справі сьогодні, та й тих, що були раніше, повністю вистачає, щоб суд ухвалив об’єктивне рішення
– Ця справа триватиме максимум півроку, мінімум три місяці. Я ще не знаю, якою буде інтенсивність судових засідань. Тих доказів, які є у справі сьогодні, та й тих, що були раніше, повністю вистачає, щоб суд ухвалив об’єктивне рішення і призначив покарання справедливе і реальне.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG