Доступність посилання

ТОП новини

«Перше грудня»: честь Харкова, а не Шевельова потребує захисту


Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Учасники ініціативної групи «Першого грудня» закликали не миритися з правлінням «агресивного хамства ані в Харкові, ані в усій державі».

Як йдеться в повідомленні на сайті групи, її учасників глибоко вразило рішення про демонтаж і брутальне знищення меморіальної таблиці на честь українського і світового вченого Юрія Шевельова.

Відповідну заяву підписали В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський.

«Ці події є виявом вражаючого войовничого варварства», – кажуть інтелектуали і наголошують, що «честь Юрія Шевельова не потребує захисту. Відтепер захисту потребує честь Харкова».
Демонтаж дошки Юрію Шевельову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ініціативна група «Першого грудня» відзначила, що «дуже боляче бачити культурну й інтелектуальну катастрофу, яка розгорнулася в цьому дорогому для нас і всієї країни місті. Ми закликаємо харківську громадськість принаймні словом висловити свою незгоду з діями керівників місцевої влади, які вже давно є гірким посміховищем для світу».

«Пам’ять про Юрія Шевельова буде неминуче відновлена в Харкові. Але намарно переконувати в цьому тих обмежених і наляканих чиновників, які навіть не усвідомлюють принизливості свого становища. Ми, натомість, закликаємо всіх харків’ян і українських громадян не миритися з правлінням агресивного хамства ані в Харкові, ані в усій державі й усвідомити власні сили та здатність захистити спільну національну і культурну гідність», – йдеться в заяві.

Цього місяця в Харкові знищили пам’ятну дошку видатному філологу, професору Юрію Шевельову. Дошку розтрощили через півгодини після голосування депутатів міської ради про скасування рішення топонімічної комісії від 2011 року про встановлення меморіальної дошки всесвітньовідомому мовознавцеві. Міський голова, який підписав рішення про демонтаж дошки ще під час сесії, заявив, що пам’ятну плиту розбили невідомі і він до цього не має відношення. В оргкомітеті вшанування пам’яті Шевельова не вірять словам міського голови і вимагають від міліції ретельного з’ясування обставин знищення дошки.
XS
SM
MD
LG