Доступність посилання

ТОП новини

Через тиск на донецьких журналістів порушили три карні справи


У Донецьку порушили три карні справи стосовно осіб, підозрюваних у здійсненні тиску на журналістів видання «Новини Донбасу».

Сьогодні голова Донецької ОДА Андрій Шишацький заявив, що тримає справу на особистому контролі, і знову наголосив, що хтось таким чином намагається налаштувати один проти одного владу й медіа.

Шишацький, зокрема, згадав про попередні подібні випадки та прокоментував ситуацію із переслідуванням редакції інтернет-видання «Новини Донбасу»: «У нас, на жаль, час від часу з’являються такі факти, починаючи з училища культури і закінчуючи тиском на novosti.dn.ua. Точніше, це ще поки не закінчилося, напруженість і проблема ще є. Для мене будь-які провокації проти преси – це провокації, в першу чергу, проти влади. Тому що іноді мені здається, що використовують десь владу, а десь пресу, нагнітаючи та зіштовхуючи».

Головний редактор інтернет-видання «Новини Донбасу» у коментарі Радіо Свобода пояснив, що підшукує охорону і чекає нових провокацій і психологічного тиску. «Почалися переслідування в серпні. Ходили, стежили. Ми цих осіб сфотографували, все зараз у слідчих, їх упізнають. По цьому факту відкрито кримінальну справу. За кілька днів після відкриття справи в офіс до нас намагалися вдертися невідомі: двері побили, пошкрябали. Все це зафіксовано», – сказав журналіст.

За словами Мацуки, коли у нападників не вийшло вдертися в офіс, вони перейшли до іншої тактики і почали підкидати редактору провокаційні пакунки, листівки, робити написи і дзвонити із заблокованих номерів.

«Почалася нова стадія психологічного тиску. Ведеться три карні справи зараз, два хуліганства й одне – перешкоджання професійній діяльності. Зараз вирішуємо питання з охороною», – сказав він.

Олексій Мацука додав, що останній подібний випадок стався в п’ятницю, 27 вересня. У його авто підкинули пакунок із «предметом інтимного призначення». Олексій вважає, що ця провокація робиться для того, щоб заплутати слідство. Ці події редактор пов’язує зі стартом проекту журналістських розслідувань.

Раніше цього місяця головний редактор «Новини Донбасу» Олексій Мацука і журналіст цього видання Віталій Сізов заявили про те, що за ними стежать невідомі особи.

Журналісти пов’язують це зі своєю професійною діяльністю і з тим, що вони нещодавно отримали два гранти на проведення журналістських розслідувань та на виробництво програми про ЛГБТ-спільноту Донеччини й України.
XS
SM
MD
LG