Доступність посилання

ТОП новини

Україна оскаржуватиме арешт росіянами українського кока з судна «Ґрінпіс»


1 жовтня українська сторона подасть апеляцію на рішення мурманського суду щодо українця, члена екіпажу судна Arctic Sunrise організації «Ґрінпіс» Руслана Якушева, який засуджений до двох місяців арешту. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України. Водночас Слідчий комітет Росії заявляє, що активісти «Ґрінпіс» можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності не лише за піратство, а й за створення загрози безпеці співробітників платформи «Прирозломна» та непокору прикордонникам.

Українська сторона готує апеляцію на рішення суду в російському Мурманську, згідно з яким Руслан Якушев, як і 30 інших членів екіпажу, заарештований на двомісячний термін. Про це повідомив Радіо Свобода речник зовнішньополітичного відомства Євген Перебийніс.

Наш громадянин не причетний до тих дій, які росіяни інкримінують активістам «Ґрінпіс». Громадянин України – просто член екіпажу
Євген Перебийніс
«Захист і консул України зараз готують апеляцію. Ми вважаємо, що наш громадянин не причетний до тих дій, які росіяни інкримінують активістам «Ґрінпіс». Громадянин України – просто член екіпажу Arctic Sunrise», – заявляє Перебийніс.

За даними МЗС, українець працював коком на судні екологів і не брав безпосередньої участі в акції протесту. За словами речника, МЗС України має намір передати відповідну ноту представникові посольства Росії. Вчора адвокати 22 із затриманих активістів міжнародної екологічної організації «Ґрінпіс» і членів екіпажу їхнього судна Arctic Sunrise вже подали апеляції на рішення суду про двомісячний арешт.

Піратство і непокора прикордонникам?

Водночас нечіткими залишаються обвинувачення активістів, офіційно їх ще не висунули. Раніше представники Генеральної прокуратури Росії заявили, що бачать в діях екіпажу Arctic Sunrise ознаки піратства. В новій заяві Слідчого комітету, що розміщена на сайті відомства, такого обвинувачення нема:

«Вимоги представників влади припинити протиправні дії вони не виконали і, більше того, пішли на таран човна, в якому перебували прикордонники. Всі ці дії слідство розцінює, як реальну загрозу особистій безпеці співробітників платформи і майну, а також опір співробітникам правоохоронних органів. Подібні дії кримінально-карані, під яким би приводом вони не здійснювалися, а нібито мирні цілі їх ні в якому разі не виправдовують», – повідомляє сайт.

Затриманий у Росії речник тамтешнього відділення «Ґрінпіс» Роман Долгов назвав будь-які звинувачення екологів в насильстві просто абсурдними. В інтерв’ю журналістам з-за ґрат у залі суду в місті Мурманську він заявив:

Застосування чи загроза застосування зброї..? Це повний абсурд. «Ґрінпіс» – це мирна ненасильницька організація
Роман Долгов
«Заволодіння власністю – щоб цю «махіну» з декількома сотнями людей персоналу за пазухою понести з метою перепродажу?… Застосування чи загроза застосування зброї..? Це повний абсурд. «Ґрінпіс» – це мирна ненасильницька організація, яку ніхто в світі не визнав ні злочинною, ні терористичною, ні екстремістською. Тому те, що нам інкримінують – це повне божевілля», – каже Долгов.

Раніше суд у Мурманську ухвалив узяти затриманих активістів «Ґрінпісу» і членів екіпажу їхнього судна Arctic Sunrise, серед них і одного громадянина України, під арешт на термін у два місяці. У разі визнання провини за звинуваченням у піратстві їм може загрожувати до 15 років позбавлення волі. Судно з міжнародною групою активістів-екологів затримали російські прикордонники після того, як півтора тижня тому ґрінпісівці намагалася влаштувати акцію протесту на російській нафтовій платформі в Печорському морі на півночі європейської частини Росії, виступаючи проти видобування нафти на арктичному шельфі.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG