Доступність посилання

ТОП новини

Геніальний і нестерпний Параджанов – на українських екранах


Сергій Параджанов
Сергій Параджанов
Київ – У Києві представили стрічку «Параджанов» режисера Олени Фетісової. Світова прем’єра фільму вже відбулася на кінофестивалі в Карлових Варах цього липня. Актори та режисер кажуть, що «Параджанов» – це історія про несамовитого митця, який найбільше за все прагне краси. Біографічну стрічку знімали спільно з Францією, Вірменією та Грузією, і сьогодні вона є найбільшою українською копродукцією.

«Параджанов, ти геніальний і нестерпний», – ці слова на початку фільму промовляє дружина знаменитого режисера. Його у стрічці змалювали саме таким – смішним, дивакуватим, категоричним, божевільним і – неймовірно талановитим. І вгадали: наприклад, вдова Сергія Параджанова Світлана Шербатюк була вражена тим, наскільки точно вдалося передати його образ, розповідає режисер фільму Олена Фетісова.

«Ми двічі дивилися з нею цю картину. Звісно, вона дуже хвилювалась. Однак визнала, що Параджанов вийшов дуже схожим. Вона аж затремтіла, коли Параджанов з’явився із «нею» в кадрі. Вона затремтіла і заплакала», – каже вона.

«Це шанс – жити з цим персонажем»

Виконавець головної ролі, канський лауреат Серж Аведікян зазначає, що «Параджанов» – це аж ніяк не документалістика. Він каже, що цей фільм – про особистість митця, про те, як часи та епоха впливають на його роботу.

«Це сьогоднішня інтерпретація Параджанова. Це шанс – жити з таким персонажем. І мені дали такий шанс. Я знав Параджанова особисто, і це дуже допомогло мені, дало можливість не бути у гримі, не копіювати його. Навпаки – взяти багато з його енергетики, але лишитися собою. Тому що треба жити цим персонажем. Адже Параджанов у житті сам дуже багато грав», – розповідає актор.

Над фільмом працювали п’ять років. Зйомки тривали в Україні, Грузії та Франції. Юлія Пересільд, російська акторка, яка зіграла роль Світлани, розповідає, що команда фільму від початку була цілковито захоплена образом Параджанова.

«Коли я вперше приїхала до Києва на проби, я побачила якихось фанатичних людей. Уся студія була заклеєна колажами Параджанова, сидів художник, який вже чіпляв кудись якісь клаптики тканини, усюди висіли вишиванки. І я подумала: це буде цікаво, тому що вони – вже там», – каже акторка.

Україна виступила головним продюсером

«Параджанова» зняли у копродукції, а бюджет фільму склав майже два мільйони євро. Катерина Копилова, голова Державного агентства з питань кіно, яке долучилося до фінансування стрічки, зазначає: «Фільм «Параджанов» брав участь у першому конкурсному відборі Держкіно за новою системою за європейським підходом. Це перша українська копродукція, в якій Україна виступає мажоритарієм, тобто головним продюсером».

На Одеському кінофестивалі цього літа «Параджанов» став найкращим українським повнометражним фільмом. Окрім цього, стрічку висунули від України на номінацію премії «Оскар» серед тих, які змагатимуться за статуетку в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG