Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі помер впливовий діяч ультраортодоксів


Рабі Овадія Йосеф на передвиборних плакатах його партії «Шас» угорі знімка перед виборами січня 2013 року, місто Ашдод
Рабі Овадія Йосеф на передвиборних плакатах його партії «Шас» угорі знімка перед виборами січня 2013 року, місто Ашдод
В Ізраїлі сьогодні помер впливовий духовний лідер ультраортодоксальних юдеїв, керівник релігійної партії «Шас» рабі Овадія Йосеф. Йому було 93 роки. Він помер у лікарні в Єрусалимі, куди він останніми місяцями потрапляв кілька разів.

Овадія Йосеф мав величезний вплив на ізраїльських євреїв-сефардів – вихідців із країн Близького Сходу і Північної Африки. Він часто відігравав вирішальну роль у політиці Ізраїлю – його відносно невелика партія, заснована 1984 року, була учасницею майже всіх урядових коаліцій; нині, після виборів на початку цього року, вона опинилася в опозиції.

Овадія Йосеф, який народився в Багдаді в сучасному Іраку, створив свою партію як противагу євреям-ашкеназі, які походять із європейських країн і які переважають у політиці Ізраїлю.

Він часто спричиняв скандали своїми висловлюваннями, наприклад, коли називав палестинців та інших арабів «зміями» й «гадюками» чи коли закликав до кари Божої для тодішнього прем’єра Ізраїлю Арієля Шарона через його рішення ліквідувати 2005 року єврейські поселення у Смузі Гази.
XS
SM
MD
LG