Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані взяли в заручники урядовця, вимагаючи націоналізувати золоту копальню


На підприємстві «Кумтор», архівне фото
На підприємстві «Кумтор», архівне фото
На півночі Киргизстану, в місті Караколі, центрі Іссик-Кульської області, учасники мітингу з вимогою повної націоналізації нині канадсько-киргизького золотовидобувного підприємства «Кумтор» брали заручником голову обласної адміністрації, перш ніж правоохоронці не розігнали їх і не звільнили посадовця.

За повідомленнями, кілька учасників протесту затримані.

Демонстранти захопили Емільбека Каптаґаєва і посадили його в авто, яке облили бензином і погрожували спалити, якщо їх розганятимуть.

За різними повідомленнями, в демонстрації брали участь від 300 до 1500 осіб.

Демонстранти вимагали повернути «Кумтор» у повну державну власність і були незгодні з тим, що минулого місяця парламент схвалив меморандум про створення на «Кумторі» спільного підприємства між урядом і компанією з Канади, в якому сторони мали б по 50 відсотків; нині Киргизстан має в підприємстві 33 відсотки акцій.

На збільшення своєї частки в підприємстві влада країни пішла через вимоги націоналізувати цю найбільшу в Киргизстані золоту копальню, які лунають уже давно і не раз призводили до сутичок демонстрантів із правоохоронцями, а також до засудження і позбавлення мандатів трьох опозиційних парламентарів.
XS
SM
MD
LG