Доступність посилання

ТОП новини

Танки «Оплот» випускають ті, кому не платять зарплати


Український танк «Оплот»
Український танк «Оплот»
Київ – Борги із зарплати на державному підприємстві «Завод імені Малишева» складають майже 22 мільйони гривень. Деякі робітники підприємства вже не мають грошей навіть на те, щоб добиратися до роботи. І це в той час, коли завод виконує замовлення Королівської тайської армії на суму понад 200 мільйонів доларів.

На харківському державному підприємстві «Завод імені Малишева» – провідному підприємстві оборонної галузі України – не платять заробітну плату. Незважаючи на те, що саме тут випускають танки «Оплот», які, як стверджує генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Сергій Громов – не мають аналогів у світі.

По багатьох тактико-технічних характеристиках цьому танку немає аналогій у світі
Сергій Громов
«Це танк нового покоління з використанням нових технологій і кращих світових інновацій. По багатьох тактико-технічних характеристиках цьому танку немає аналогій у світі», – запевняє Громов.

Микола Бульбаха працює наладчиком в одному з цехів заводу імені Малишева. З дня на день чоловік чекає, що йому дадуть хоча б частину зарплати за останні чотири місяці.

Одна жінка подзвонила, що вона на роботу не вийде, бо в неї навіть немає грошей на проїзд
Микола Бульбаха
«І замовлення ніби є, а заробітної плати немає. Комусь там трохи дали, а нам, за те, що ми двигуни робимо, поки нічого не давали. А на що нам жити, комунальні платити? Одна жінка подзвонила і сказала, що вона на роботу не вийде, бо в неї навіть немає грошей на проїзд. Керівництво обіцяє багато. Навіть оголошення про прийом на роботу дають, але зарплати реальної на заводі Малишева не існує», – скаржиться наладчик.

За фактом «невиплати заробітної плати» Харківська прокуратура з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Центрального регіону України вже розпочала досудове слідство.

Грошові кошти, вдвічі більші за суму заборгованості, підприємством витрачались не на оплату праці
Олександр Говорущак
«Перевіркою встановлено, що за період з червня по серпень 2013 року підприємство мало заборгованість із заробітної плати на суму 21,8 мільйона гривень. При цьому грошові кошти, вдвічі більші за суму заборгованості, підприємством витрачались не на оплату праці», – розповів Радіо Свобода старший прокурор Харківської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері Олександр Говорущак.

Дахи в цехах течуть, опалення немає

Окрім фінансового боргу державне підприємство «Завод імені Малишева» має ще й три колективні трудові спори щодо охорони праці. Ще у 2009 році працівники шести цехів вимагали у керівництва забезпечити їм належні умови праці, бо протікала покрівля, приміщення не опалювались, температура опускалася «до нуля» і люди «буквально замерзали» на роботі.

До цього часу ситуація у трьох цехах на краще не змінилася й спори щодо них не закриті, розповів Радіо Свобода начальник відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Олександр Дорожко.

«На сьогоднішній день ухвалено рішення, що вони будуть оптимізувати виробничі площі, чисельність працюючих. Вже пів року планують перевести ці цехи на іншу площу, в приміщення, які відповідають нормам. Проблема в тому, що немає обігових коштів. Але незважаючи на борги, звернень працівників щодо заборгованості немає», – зазначив Олександр Дорожко.

На реструктуризацію теж треба гроші

«Укроборонпром», якому підпорядкований завод імені Малишева, оголосив план реструктуризації підприємства. Із 570 мільйонів гривень інвестицій, необхідних для цього, держава обіцяє виділити більше ніж половину. До 2015 року також планують зайві 500 тисяч квадратних метрів виробничих площ та половину землі передати у власність міста й області. Як наслідок, вважають у державному оборонному концерні, обсяг виробництва підприємства зросте у шість разів – до півтора мільярда гривень.

Наразі на заводі 4 тисячі робітників працюють над виконанням тайського замовлення. Як повідомляють в «Укроборонпромі», 14 вересня на полігоні біля села Чугуїв два танки «Оплот» пройшли «успішні вогневі випробування» у рамках контракту ДК «Укрспецекспорт» із армією Королівства Таїланд. Якщо Україна виконає умови контракту, то отримає понад 200 мільйонів американських доларів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG