Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівський комітет оголосив трьох лауреатів премії з хімії


Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали вчені Мартін Карплас, Майкл Левітт та Аріє Варшел. Нобелівський комітет відзначив їхні зусилля у «розвиткові масштабних моделей складних хімічних систем».

«Карплас, Левітт та Варшел заклали основу для потужних програм, які використовуються для розуміння і прогнозування хімічних процесів», – йдеться у заяві Нобелівського комітету.

Мартін Карплас, громадянин США й Австрії, є професором у Страсбурзькому університеті, а також у Гарварді. Майкл Левітт, громадянин США, Великобританії й Ізраїлю, працює у Стенфорді. Аріє Варшел, громадянин США й Ізраїлю, є професором Університету Південної Каліфорнії.

Як пояснив присутнім на засіданні Нобелівського комітету професор Аріє Варшел, з яким вдалося зв'язатися по телефону, його з колегами досягнення полягає у тлумаченні того, «як конкретно працюють білки». Складні хімічні системи науковці пояснюють шляхом моделювання їх на комп'ютері.

Оглядачі зокрема пояснюють нагородження Карпласа, Левітта та Варшела тим, що результати їхніх досліджень допомагають у створенні нових ліків.

У четвер, 10 жовтня, очікують оголошення лауреата Нобелівської премії з літератури, 11 жовтня – Нобелівської премії миру. Останнім (14 жовтня) оголосять лауреата премії з економіки.



XS
SM
MD
LG